Do guxoje të futeshe në ujë të ftohtë akull? Zbulo 5 përfitimet dhe pastaj vendos

Me tendencat e fundit të kujdesit për lëkurën që përfshijnë zhytjen e fytyrës në një enë plot me ujë të ftohtë akull, shumë vëmendje tërhoqi kjo praktikë prej dekadash e krioterapisë së gjithë trupit ose zhytjes në ujë të ftohtë për përfitimet e saj të mundshme. Një e preferuar e të famshmëve dhe atletëve, banjat me akull nxisin një diskutim të ftohtë rreth trajtimit dhe përfitimeve të tij. Një zhytje e ftohtë ose një zhytje në ujë të akullt për një kohë të shkurtër, pas një stërvitje intensive ose duke luajtur sport, konsiderohet e dobishme për reduktimin e dhimbjeve të muskujve. Kjo seancë e qëndrueshme e banjove me akull ka shkaktuar debate mes ekspertëve bazuar në rezultatet e supozuara. Disa e lidhin ekspozimin ndaj të ftohtit me një efekt placebo, ndërsa të tjerë garantojnë për efektet e tij shpërblyese. Përpara se të thellohemi në detajet e përfitimeve shëndetësore të banjove me akull dhe terapisë me ujë të ftohtë të mbështetur nga studiuesit, është e sigurt të thuhet se një zhytje në një vaskë akulli është aq freskuese dhe ftohëse sa tingëllon!

Redukton inflamacionin dhe ënjtjen

Një zhytje në ujë të akullt ngushton enët e gjakut, për shkak të rënies drastike të temperaturës. Rrjedha e ngushtë e gjakut në muskuj çon në një reduktim të inflamacionit dhe ënjtjes. Rritja e prodhimit kardiak për shkak të zhytjes në ujë të ftohtë është shumë e dobishme në ndikimin e stresit fiziologjik.

Relakson muskujt e lënduar

Zakonisht besohet se mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes pas stërvitjes, e cila prek muskujt dhe pakëson dhimbjen. Studimet e kufizuara sugjerojnë se reduktimi i inflamacionit dhe sinjalizimi i ngadalësuar nervor mund të jetë shkaku për rezultate të tilla. Vërehet gjithashtu se banjat me akull vonojnë fillimin e dhimbjes së muskujve dhe lehtësojnë dhimbjen në muskujt e lënduar. Forma të tjera të krioterapisë si trajtimi me kuba akulli njihen gjithashtu për lehtësimin e dhimbjeve nga sëmundjet kronike si artriti reumatoid, etj, edhe pse mund të jetë e përkohshme.

Ul temperaturën e trupit

Një nga përfitimet më të spikatura të zhytjes në ujë të ftohtë është se sa freskues ndihet efekti ftohës. Pas një stërvitjeje, kur temperatura e trupit tuaj rritet, ka shanse të larta për të marrë një goditje nga nxehtësia ose lodhje nga nxehtësia. Sugjerohet që zhytja në ujë të ftohtë për 10 minuta mund të ulë ndjeshëm temperaturën e trupit tuaj pas një seance ushtrimesh intensive.

Rrit imunitetin

Disa studime sugjeruese kanë gjetur se trajtimi me ujë të ftohtë i shoqëruar me ushtrime të frymëmarrjes dhe meditim tregoi një sistem të përmirësuar imunitar të shëndetshëm midis subjekteve. Gjithashtu janë gjetur prova të më pak infeksioneve bakteriale midis atyre që praktikonin zhytjen në ujë të ftohtë sesa ata që nuk e praktikonin. Kështu, një zhytje e ftohtë mund të përmirësojë përgjigjen imune.

Mirëqenie më e mirë e shëndetit mendor

Mekanizmi i krioterapisë besohet të jetë i dobishëm për mirëqenien e shëndetit mendor. Një studim zbuloi se qëndrimi në një banjë akulli katër herë në javë për një seancë 20-minutëshe doli të ishte e dobishme për njerëzit që vuajnë nga probleme të shëndetit mendor. Ata gjithashtu patën sjellje të përgjithshme të relaksuar. Ekspozimi ndaj temperaturave të ftohta është ajo që shkakton një përgjigje stresi në trup, duke çuar përfundimisht në aktivizimin e sistemit nervor.