Djathi nuk qenka aq i rrezikshëm për shëndetin sa mendonim

Të qëndruarit aktiv, ushqimi i shëndetshëm dhe mospirja e duhanit janë ndër këshillat kryesore nga mjekët për të mbajtur trurin tuaj të shëndetshëm me kalimin e moshës.

Por shkencëtarët tani thonë se kanë gjetur një tjetër element, përfshirjen e djathit në ushqimet e konsumit.

Studiuesit në Japoni, të cilët monitoruan shëndetin dhe zakonet e të ngrënit të më shumë se 1500 personave mbi 65 vjeç, thanë se ata që hanin rregullisht djathë kishin rezultate më të mira në testet njohëse.

Sipas shkencëtarëve, rezultatet sugjerojnë se ata që kanë futur produktin e qumështit kanë një rrezik më të ulët të demencës.

Djathi mund të përmbajë disa lëndë ushqyese që nxisin funksionin e trurit, por nevojiten studime të mëtejshme për të konfirmuar rezultatet.

Mbajtja e një peshe të shëndetshme, mos pirja e tepërt e alkoolit dhe mbajtja e presionit të gjakut në një nivel të shëndetshëm rekomandohen nga shefat e shëndetësisë për të zvogëluar rrezikun e demencës.

Por studiuesit, me bazë në Qendrën Kombëtare për Geriatrinë dhe Gerontologjinë në Obu, vunë në dukje se studimet e mëparshme sugjeruan se aktiviteti fizik, një dietë mesdhetare, marrja e qumështit dhe një konsum i moderuar i verës mund të vonojnë ose parandalojnë demencën.

Studime të tjera kanë sugjeruar që konsumimi i lartë i produkteve të sojës, perimeve, algave të detit, qumështit dhe produkteve të qumështit ulin rrezikun.

Për të hetuar më tej lidhjen me shëndetin e trurit dhe produktet e qumështit, ekipi analizoi të dhënat nga 1,504 pjesëmarrës të moshës 65 vjeç e lart në Tokio, të cilët u pyetën për zakonet e tyre dietike dhe shëndetin.

Rreth tetë në dhjetë përfshinin djathë në dietën e tyre, ose çdo ditë (27.6 përqind), një herë në dy ditë (23.7 përqind) ose një ose dy herë në javë (29.7 përqind).

Djathi i përpunuar ishte më i popullarizuari, me dy të tretat që zgjodhën këtë opsion.