Dita e Budës festohet në publik për herë të parë që nga Covid

Vesak është një nga festat më të rëndësishme budiste. Njihet gjithashtu si Dita e Wesak ose Buda.

Është një festë e ditëlindjes së Budës dhe, për disa budistë, shënon ndriçimin e tij (kur zbuloi kuptimin e jetës).

Është gjithashtu një kohë për të reflektuar mbi mësimet e tij dhe çfarë do të thotë të jesh budist.

Budistët nuk besojnë në një zot të vetëm që krijoi botën dhe gjithçka në të.

Në fakt, shumica e budistëve besojnë në mësimet e një njeriu të quajtur Siddhartha Gautama, i njohur gjithashtu si Buda.

Siddhartha besohet të ketë qenë një princ i cili lindi në një familje të pasur në atë që tani quhet Nepal në shekullin e 5-të para Krishtit.

Besohet se Siddhartha Gautama e kuptoi se pasuria dhe luksi nuk garantonin lumturinë. Kështu ai udhëtoi si një njeri i shenjtë i pastrehë për të mësuar më shumë rreth botës dhe pa vuajtjet në botë.

Besohet se pas gjashtë vitesh studimi dhe meditimi në udhëtimet e tij, ai u ndërgjegjësua shpirtërisht dhe arriti qëllimin e tij për të gjetur kuptimin e jetës. Ky quhet iluminim.

Në këtë kohë, ai u bë Buda dhe për pjesën tjetër të jetës së tij ai u mësoi ndjekësve të tij përvojat e tij.

Buda është një titull dhe jo një emër, që do të thotë i shkolluari ose i zgjuari.