Disa mite për nxirjen në plazh dhe si të mbroheni nga dielli

Ekspozimi në diell mund të ketë disa përfitime shëndetësore si rritja e niveleve të vitaminës D, përmirësimi i shëndetit mendor dhe përmirësimi i kushteve të caktuara mjekësore, si psoriasis. Por arsyeja kryesore që njerëzit i ekspozohen diellit është se shumica e konsiderojnë lëkurën e nxirë si të bukur, me një perceptim se duket e shëndetshme.

Ekspertja amerikane Unnati Desai jep këshilla se si të qëndroni të sigurt në diell dhe disa fakte që duhen lexuar..

Lëkura e nxirë është në fakt një shenjë se lëkura i është ekspozuar shumë rrezatimit ultravjollcë (UVR). Nxirja është reagimi dhe mënyra e trupit për t’u përpjekur të mbrojë materialin gjenetik (ADN) në qelizat e lëkurës sonë nga ky rrezatim. Melanina është një pigment natyral në qelizat tona të lëkurës që i jep lëkurës pamjen e nxirë. Ofron mbrojtje nga dëmtimet e shkaktuara nga UV duke ofruar një efekt mbrojtës që shpërndan UVR. Gjithashtu siguron një shtresë absorbuese që zvogëlon depërtimin e UVR në shtresat më të thella të lëkurës.
Rrezatimi ultravjollcë

Ekzistojnë tre lloje të UVR që ndryshojnë në aftësinë e tyre për të depërtuar në lëkurë dhe shkallën në të cilën ato shkaktojnë ndryshime biologjike:

-UVA shkakton plakjen e lëkurës. Ai depërton thellë në shtresat e lëkurës, duke rezultuar në efektin e menjëhershëm të nxirjes. Kjo është për shkak të dëmtimit të elastinës dhe kolagjenit në lëkurë.

-UVB shkakton djegie të lëkurës. Ai depërton vetëm në shtresat sipërfaqësore të lëkurës, duke rezultuar në skuqje dhe nxirje/djegie të vonuar. Rrezatimi UVB është më i fortë në muajt e verës dhe midis orëve 11:00-15:00.

-UVC është më e forta dhe më e dëmshme, por nuk mund të depërtojë në shtresën e ozonit për të arritur në sipërfaqen e tokës.

Dëmtimi i ADN-së qelizore të lëkurës rezulton në humbjen e kontrollit se si dhe kur një qelizë rritet dhe ndahet, duke rritur shanset për kancer të lëkurës. Lëkura e fëmijëve është më e ndjeshme ndaj dëmtimit.
UVB promovon ndjeshëm zhvillimin e kancerit të lëkurës. Megjithatë, studimet kanë treguar se UVA gjithashtu rrit zhvillimin e tyre. Një djegie e vetme nga dielli ose përdorimi i një kremti për nxirje rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës në mënyrë eksponenciale. Ekspozimi i tepërt UVR shkakton afërsisht 90% të të gjithë kancereve të lëkurës. Kjo do të thotë se ato janë pothuajse tërësisht të parandalueshme.
Si të qëndroni të sigurt në diell

Kur ekspozoheni në diell, ka disa rekomandime për të mbajtur veten sa më të sigurt.
Përdorni një krem dielli me faktor të lartë:
SPF 30–50 mbron nga UVB dhe UVA. Aplikojeni nga koka te këmbët dhe mos harroni buzët.

Aplikoni krem kundër diellit shpesh dhe mjaftueshëm

Ju duhet të aplikoni një sasi të madhe kremi kundër diellit në të gjithë trupin çdo 2 orë. Kjo duhet të riaplikohet pas djersitjes ose notit – nuk ka krem dielli të papërshkueshëm nga uji.

Shmangni diellin e mesditës
Qëndroni larg diellit midis orës 11:00-15:00 kur rrezet UV janë në kulmin e tyre. Ekspozimi në diell herët në mëngjes ose vonë në mbrëmje është më i sigurt.

Vishni veshje të lirshme

Ju duhet të vishni veshje të lirshme që mbulojnë sa më shumë lëkurën tuaj. Këtu përfshihen bluzat me mëngë të gjata, pantallonat dhe fundet e gjata. Shmangni qafën dhe dekoltenë nga dielli.

Vendosni kapelë
Kapelet me baza të gjera janë më të mirat për të mbrojtur lëkurën e kokës, fytyrës, qafës dhe veshëve.
Vendosni syze dielli

Ekspozimi i tepërt në diell mund të rrisë rrezikun e formimit të ‘kataraktave’. Syzet e diellit me ofrojnë mbrojtjen më të mirë për sytë tuaj.

Sigurohuni që asnjë zonë e lëkurës tuaj të mos jetë ekspozuar për një kohë të gjatë në diell

Asnjëherë mos përdorni solar

Ato lëshojnë 2-5 herë më shumë rrezatim UVA se dielli. Vetëm disa minuta në solar për nxirje mund të shkaktojnë të njëjtën sasi dëmtimi të lëkurës si të kalosh disa orë në diell të mesditës pa krem kundër diellit.

*Tibo News