Disa fakte të çuditshme për trupin tuaj që mund të mos i dini

Trupi i njeriut funksionon si një “makinë” e akorduar mirë, por ka disa funksione që ne nuk i dimë. Lexoni më poshtë disa fakte interesante për trupin e njeriut.

 1. Gjurmët tona të gishtave të këmbës janë po aq unike sa edhe ato të gishtave.
 2. Kur flemë humbasim shqisën e nuhatjes.
 3. Një person mesatar sheh mbi 1460 ëndrra në vit!
 4. Asnjë fëmijë nuk njeh ngjyra të tjera përveç bardh e zi kur është i porsalindur.
 5. Kur na bllokohet hunda, është e pamundur të murmuritim.
 6. Është e pamundur të teshtimë me sy hapur.
 7. Në përgjithësi, njerëzit lexojnë 25% më ngadalë në ekranin e kompjuterit sesa në letër.
 8. Truri ynë është më aktiv dhe mendon më shumë natën sesa ditën.
 9. Gjuha është muskuli më i fortë në trupin tonë.
 10. Trupi i një njeriu të rritur ka rreth 100 trilion qeliza!
 11. Gjuha jonë ka 3000 sytha shijeje.
 12. Truri ynë është 80% ujë.
 13. Truri ynë nuk mund të dëmtojë. Edhe pse sinjalet e dhimbjes kalojnë nëpër tru, ai nuk ndjen dhimbje.
 14. Kockat e një të rrituri vlerësohen në 14% të peshës totale të trupit të tij.
 15. Kur lindim kemi 300 kocka në trupin tonë, por në moshën e rritur kemi vetëm 206. Kjo ndodh sepse shumë prej kockave bashkohen për të formuar një kockë më të madhe.
 16. Pjesa e jashtme e një kocke është e fortë, por nga brenda, kockat janë të buta, pasi janë 75% ujë.
 17. Meshkujt kanë lemzë më shpesh se femrat.
 18. Një teshtimë mund të kalojë një shpejtësi prej 160 km në orë, ndaj është më mirë të mos përpiqemi ta “mbysim” kur bëhet fjalë për ne.
 19. Ushqimi drejtohet nga goja në stomak përmes ezofagut brenda shtatë sekondave.
 20. Thonjtë e këmbëve rriten pothuajse katër herë më shpejt se thonjtë e duarve.
 21. Zemra e grave rreh më shpejt se e burrave.
 22. Gjatë një dite, zemra jonë rreh 100,000 herë.
 23. Veshkat tona filtrojnë rreth 1.3 litra gjak çdo minutë dhe nxjerrin deri në 1.4 litra urinë në ditë.
 24. Femrat kanë rreth 4.5 litra gjak në trupin e tyre, ndërsa meshkujt 5.6 litra.
 25. Njerëzit me lëkurë më të errët nuk kanë rrudha aq shpejt sa njerëzit me lëkurë më të hapur.
 26. E vetmja pjesë e trupit tonë që nuk rrjedh gjak është kornea e syrit, pasi ajo merr oksigjen direkt nga mjedisi.
 27. Çdo pikë gjaku në trupin tonë filtrohet në trupin tonë më shumë se 300 herë.
 28. Si foshnje ne lindim me mushkëri rozë, të cilat, megjithatë, bëhen më të errëta ndërsa thithim ajër të ndotur, domethënë atmosferë (dhe duhan).
 29. Ne djegim më shumë kalori kur flemë sesa kur shikojmë TV.
 30. Skeleti ynë ndryshon çdo dhjetë vjet, që do të thotë se çdo dekadë trupi ynë rinovohet.
 31. Ana e majtë e trurit tonë kontrollon anën e djathtë të trupit tonë, ndërsa ana e djathtë është përgjegjëse për anën e majtë të trupit.
 32. Truri rritet më shpejt në moshën pesë vjeçare.
 33. Një person mesatar mund të mbijetojë 20 ditë pa ushqim, por vetëm dy ditë pa ujë.