Dhoma e Përfaqësuesve në SHBA miraton projektligjin për kontraceptivët

Dhoma e Përfaqësuesve miratoi të enjten legjislacionin për të siguruar aksesin në kontracepsion në mbarë vendin, duke kaluar mbi opozitën pothuajse unanime republikane për të mbrojtur një të drejtë që konsiderohet si e cënuar pas përmbysjes së Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë.

Masa është pothuajse e sigurt se do të dështojë në Senatin e ndarë në mënyrë të barabartë, ku shumica e republikanëve ka të ngjarë të jenë gjithashtu kundër. Votimi ishte lëvizja e fundit e vitit zgjedhor nga demokratët për të bërë një dallim të mprehtë me republikanët për një çështje sociale që ka mbështetje të gjerë.

Masa kaloi 228 me 195, me tetë republikanë që u bashkuan me demokratët në mbështetje. Do të mbronte të drejtën për të blerë dhe përdorur kontracepsion pa kufizime nga qeveria. Legjislacioni tërhoqi vetëm pak më shumë mbështetje republikane sesa dy projektligje që Dhoma e Përfaqësuesve miratoi javën e kaluar, të cilat synonin të siguronin aksesin ndaj abortit në epokën pas Roe, pothuajse të gjithë republikanët ishin të bashkuar në opozitë.

Ishte një rezultat shumë më ndryshe se pak ditë më parë, kur demokratët detyruan një votim mbi legjislacionin për të miratuar mbrojtje federale për martesat e të njëjtit seks dhe tërhoqi mbështetjen e 47 republikanëve, shumë më tepër se sa pritej.

Ky votim pasqyroi pranimin në rritje të martesës së të njëjtit seks në Shtetet e Bashkuara, ku sondazhet tregojnë një shumicë të madhe, duke përfshirë shumicën e republikanëve, në mbështetje. Edhe më shumë amerikanë, 92%, thanë se e shihnin kontracepsionin si “moralisht të pranueshëm”, sipas një sondazhi të Gallup në maj.

Por për shumë republikanë, çështja e aksesit të kontracepsionit është e lidhur me të drejtat e abortit, një temë shumë më polarizuese që është një anatemë për pjesën më të madhe të partisë. Disa republikanë thanë të enjten se ata mbështesnin kontracepsionin, por e shihnin projektligjin e demokratëve si një portë për lejimin e abortit. Grupet kundër abortit inkurajuan ligjvënësit të kundërshtojnë masën, duke pretenduar se përkufizimi i projektligjit për kontraceptivët mund të interpretohet për të përfshirë pilula që nxisin abortin.