Dënohet me 20 vite gruaja që trajnoi batalionin e ISIS-it për femra në SHBA

Një grua amerikane ka rrëfyer se ka udhëhequr një skuadër femrash për të ashtuquajturin Shtetin Islamik në Siri, si dhe ka komplotuar sulme në tokën amerikane.

Allison Fluke-Ekren u deklarua fajtore për një akuzë për ofrimin e mbështetjes për grupin dhe pranoi se kishte trajnuar mbi 100 gra dhe vajza për dhunë.

Nëna dhe mësuesja e kthyer në lidere të ISIS-it u larguan nga SHBA në vitin 2011 dhe punuan me një grup terrorist në Libi para Sirisë.

Ajo përballet me një maksimum prej 20 vitesh burg.

Fluke-Ekren, 42 vjeç, një ish-studente e biologjisë dhe mësuese shkolle, udhëtoi për në Siri për t’iu bashkuar grupit pasi kishte jetuar në Egjipt dhe Turqi.

Ndërsa ishte me ISIS-in, ajo drejtoi Khatiba Nusaybah, një batalion i përbërë nga femra me bazë në kryeqytetin e tij de-fakto, Raqqa, Siri.

Familja nuk dëshiron asnjë kontakt me anëtaren e akuzuar të ISIS-it amerikan.

Roli i saj kryesor ishte të mësonte gratë dhe fëmijët të përdornin armë, duke filluar nga pushkët dhe granatat AK-47 deri te jelekët vetëvrasës, sipas zyrtarëve.

Në një gjykatë në Virxhinia të martën, ajo pranoi se kishte trajnuar grupin, por pretendoi se nuk kishte tentuar kurrë të rekrutonte fëmijë.

“Ne nuk kemi trajnuar qëllimisht asnjë vajzë të re,” tha ajo. Disa nga gratë që ajo ka trajnuar pritet të dëshmojnë kundër saj në seancën e saj të dënimit.

Fluke-Ekren, i cili njihej me emrin Umm Mohammed al-Amriki, jetoi gjithashtu në Mosul, Irak, pasi u kap nga luftëtarët e ISIS.

Sipas prokurorëve, një dëshmitare dëshmoi se niveli i saj i radikalizimit ishte “jashtë grafikëve” dhe një “11 ose 12” në një shkallë nga një deri në 10.

Ajo gjithashtu pranoi se kishte diskutuar për sulmet në tokën amerikane, duke përfshirë në një universitet dhe qendër tregtare.

Ajo “konsideroi çdo sulm që nuk vriste një numër të madh individësh si humbje burimesh”, tha një dëshmitar, sipas marrëveshjes për pranimin e fajësisë.

Dokumentet zbulojnë gjithashtu se bashkëshorti i saj i dytë ishte një anëtar i Ansar Al-Sharia, organizatës militante që sulmoi një kompleks amerikan në Bengazi, Libi, në vitin 2012.

Ajo dhe burri i saj, i cili më vonë u vra në një sulm ajror, hartuan një raport për udhëheqjen e grupit pasi analizuan dokumentet amerikane të marra nga sulmi në Bengazi.

Në gjykatë, ajo qau kur u pyet nga gjyqtari nëse po e pranonte marrëveshjen për pranimin e fajësisë për shkak të numrit të madh të fëmijëve.

Familjarët e saj i kanë kërkuar më parë gjykatës që të mos kontaktojë me ta.

Sipas një prokuroreje amerikane, të afërmit thonë se ajo la një “gjurmë tradhtie” dhe ata mund të lëshojnë deklarata kundër saj në dënimin e saj më 25 tetor.