Demonstrata masive në Katalonjë me thirrje anti-spanjolle

Qindra mijëra njerëz morën pjesë në një demonstratë masive të ndodhur në rajonin e Katalonjës, në ditën e saj kombëtare, për të rinovuar kërkesat e tyre separatiste.

Rreth 150,000 njerëz morën pjesë në demonstratën separatiste në qytetin e Barcelonës, kryeqyteti i rajonit, duke iu përgjigjur një thirrjeje nga Asambleja Kombëtare Katalanase, e cila kërkon ndarje.

Trupi organizator vlerësoi numrin e demonstruesve në 700,000.

Në fund të protestës, kryetarja e asamblesë Dolores Filho i bëri thirrje qeverisë së Katalonjës të arrijë pavarësinë dhe kërkoi zgjedhje të parakohshme që të çojnë në një qeveri për të përmbushur kërkesat e tyre.

Dita Kombëtare e Katalonjës është një festival njëditor dhe një nga simbolet e saj zyrtare kombëtare, që festohet çdo vit më 11 shtator. Ai përkujton rënien e Barcelonës gjatë Luftës së Trashëgimisë Spanjolle në 1714 dhe humbjen e mëvonshme të institucioneve dhe ligjeve katalanase.

 

*TiboNews