DART, anija kozmike ‘mbron’ me sukses Tokën nga asteroidi

Një anije kozmike e NASA-s përplasi një asteroid me shpejtësi të madhe të hënën në një provë.

Përplasja galaktike ndodhi në një asteroid të padëmshëm 11.3 milion kilometra larg, me anijen kozmike të quajtur DART që u përplas me shkëmbin hapësinor me  shpejtësinë 22,500 km/h.

Shkencëtarët prisnin që goditja të krijonte një krater, të hidhte rryma shkëmbinjsh dhe papastërti në hapësirë ​​dhe, më e rëndësishmja, të ndryshonte orbitën e asteroidit.

Teleskopët anembanë botës dhe në hapësirë ​​synonin në të njëjtën pikë në qiell për të kapur spektaklin.

Megjithëse ndikimi ishte menjëherë i dukshëm, sinjali i radios së DART u ndërpre papritmas, do të duhen deri në disa muaj për të përcaktuar se sa u ndryshua rruga e asteroidit.

Misioni prej 325 milionë dollarësh ishte përpjekja e parë për të zhvendosur pozicionin e një asteroidi ose ndonjë objekti tjetër natyror në hapësirë.

 

*TiboNews