Dalja në pension e qenve ‘heronj’ të policisë shqiptare

Pas vitesh gjetje të parave të paligjshme në aeroportet shqiptare, pastori gjerman Konti ka shumë për të pritur në pension. Ai do ta shijojë në krah të partnerit të tij në luftën kundër krimit, mbajtësit të tij Ilir Balla.

Balla nuk ka mundur të ndajë rrugët me qenin, kështu ai e adoptoi zyrtarisht pas tërheqjes së tij nga policia, duke u zotuar se do të kujdeset për të “deri në ditët e fundit të jetës së tij”.

“Marrëdhënia me kafshën është e veçantë për të gjithë, por lidhja jonë është e ndryshme”, tha Balla. “Ne jemi një ekip dhe lidhja mes nesh është shumë e fortë, shumë e veçantë”.

Instituti ka më shumë se 80 qen që punojnë me policinë, duke përfshirë pastorët gjerman dhe Malinois. Qen të ndryshëm kanë aftësi të ndryshme, që nga zbulimi i drogës, armëve apo kartëmonedhave.

Ndër më të njohurit është Brandi, një pastor gjerman që u bë i njohur gjatë përpjekjeve të kërkim-shpëtimit pas një tërmeti në Shqipëri që vrau rreth 50 njerëz në fund të vitit 2019.

Konti, i cili u tërhoq nga forca për shkak të dështimit të shikimit, ka ende një “hundë të jashtëzakonshme”, tha Balla. Gjatë karrierës së tij, ai ndihmoi në zbulimin e sasive të mëdha të parave të gatshme të padeklaruara në aeroportin e Tiranës.

Konti është një nga afro 20 qentë që janë tërhequr së fundmi nga një karrierë në policinë shqiptare për shkak të moshës apo problemeve me performancën.

Pasi të dalin në pension, qentë janë zyrtarisht të hapur për birësim për publikun, me çmime që variojnë nga 60 në 170 euro (66-187 dollarë) ose ndonjëherë edhe më të larta.

Qentë e trajnuar me përpikëri ofrojnë avantazhe të dukshme për pronarët e mundshëm.