Çmimet e makaronave italiane po rriten, Roma në bisedime me prodhuesit

Qeveria e Italisë bëri të enjten bisedime për krizën për të hetuar arsyet e rritjes së çmimeve për makaronat, një nga ushqimet më të dashura dhe më të rëndësishme kulturore të vendit.

Adolfo Urso, ministri i vendit për ndërmarrjet, kryesoi një komision ligjvënësish, prodhuesish të makaronave dhe grupeve të të drejtave të konsumatorëve në Romë për të diskutuar se çfarë mund të bëhet për të ulur çmimet e makaronave, të cilat u rritën me 17.5% në mars nga i njëjti muaj i vitit 2022.

Kjo rritje ishte më shumë se dyfishi i masës më të gjerë të inflacionit të çmimeve të konsumit të Italisë – i cili qëndroi në 8.1%, sipas statistikave të BE-së. Çmimet e makaronave janë rritur pavarësisht se çmimi i grurit – përbërësi kryesor – ka rënë në muajt e fundit.

Një zëdhënës i Urso tha në një deklaratë të mërkurën se shumë prodhues kishin dhënë tashmë garanci se rritja e çmimeve të makaronave ishte vetëm e përkohshme dhe i kishte atribuar çmimet e larta “për asgjësimin e inventarit [të makaronave] të bëra kur kostoja e lëndëve të para ishte më e lartë.”

“Në pak javë, çmimet do të ulen, pasi kostot e prodhimit janë ulur ndjeshëm”, shtoi zëdhënësi.

Ky është një problem me rëndësi kombëtare. Italiani mesatar konsumon rreth 23 kilogramë makarona çdo vit, tha në një deklaratë muajin e kaluar Furio Truzzi, president i Assoutenti, një grup për të drejtat e konsumatorëve. Kjo është e njëjta peshë me një pjesë standarde të bagazhit të kontrolluar të lejuar në një fluturim tipik dhe është pak më shumë se 60 gram (2 ons) çdo ditë.

“Makaronat janë një nga ushqimet më të pëlqyera nga italianët”, vuri në dukje Truzzi. Por pushtimi rus i Ukrainës shkurtin e kaluar kishte shkaktuar një “cunam” me çmim të lartë vitin e kaluar për disa nga lëndët e para të nevojshme për të bërë makarona, tha ai.

“Sot situata duket ndryshe”, shtoi Truzzi, duke vënë në dukje se disa kosto të inputeve kanë rënë.

Coldiretti, shoqata më e madhe e fermerëve në Itali, tha se këto çmime më të larta të shitjes me pakicë nuk ishin përkthyer në të ardhura më të larta për fermerët e grurit të fortë, të cilët po luftonin për të përballuar kostot e tyre.

Çmimi i grurit të fortë – një lloj gruri i popullarizuar në mesin e prodhuesve italianë të makaronave – ka rënë 30% që nga maji 2022. Për të bërë makarona kërkon vetëm përzierjen e ujit me grurin, tha grupi, duke dhënë “pak justifikim” për rritjen e madhe të shitjes me pakicë. çmimet.

Grupi i fermerëve shtoi se, pavarësisht se çmimi i grurit të fortë është mjaft uniform në të gjithë Italinë – me rreth 0.36 cent (39 cent) për kilogram – çmimi me pakicë i makaronave ndryshonte shumë në rajone të ndryshme.

Sipas një analize të Assoutenti, të porositur nga qeveria dhe të botuar në prill, çmimi mesatar i një kutie prej një kilogrami me spageti Barilla, rigatoni dhe ose makarona penne – elementë kryesorë në dollapët e shumë italianëve – u rrit nga 1,70 euro (1,86 dollarë) në 2,13 euro. (2,33 dollarë) në vitin deri në mars, një rritje prej më shumë se 25%.

 

Por rritjet e çmimeve u luhatën gjerësisht midis rajoneve, me provincën e Sienës në Toskanë që shënoi një rritje prej më shumë se 58%, ndërsa Alessandria, në veriperëndim të Italisë, pati vetëm një rritje prej 4.6%.