Çfarë ndodh me trupin nëse shtypim butonin “Snooze”?

Ne kalojmë 3.5 muaj të jetës sonë duke shtypur butonin “snooze”. Rezulton se gjumi i tepërt pasi bie alarmi mund të ndikojë në peshën, lëkurën dhe madje edhe shëndetin tonë. Cilat janë këto efekte negative?

  1. Mund të prishë ciklin e gjumit

Rreth 2 orë para se të zgjohemi, trupi fillon të përgatitet për fillimin e ditës. Temperatura rritet dhe trupi lëshon kimikate që janë përgjegjëse për të na bërë të ndihemi zgjuar. Kur ngrihemi pasi dëgjojmë alarmin e parë, trupi është i përgatitur mirë për procesin e zgjimit. Por nëse shtypim butonin “snooze” dhe kthehemi në gjumë, shanset janë që do të ndiheni të përgjumur dhe të turbulluar shumë kohë pas zgjimit.

  1. Mund të ndihemi të lodhur gjatë gjithë ditës

Ju mund të mendoni se gjumi shtesë do t’ju bëjë të ndiheni më energjikë gjatë gjithë ditës, por në realitet, është e anasjellta. Në fakt, një sondazh me pothuajse 20 000 njerëz tregoi se dremitësit kanë më shumë gjasa të ndihen të lodhur gjatë ditës.

  1. Ndikon negativisht në shëndetin e zorrëve

Kur trupi nuk është i sigurt se kur është koha për të fjetur dhe për t’u zgjuar, ka më shumë gjasa të kaloni natën duke u rrotulluar dhe duke fjetur më pak se sa keni nevojë. Si rezultat, mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke çuar në çrregullime metabolike dhe duke ju shkaktuar shtim në peshë.

  1. Lëkura mund të bëhet më e ndjeshme

Edhe nëse kujdeseni mirë për lëkurën, privimi i vazhdueshëm i gjumit mund të sabotojë përpjekjet dhe të bëjë që lëkura juaj të ‘shpërthejë’. Kur nuk jeni duke fjetur mjaftueshëm, trupi rrit nivelet e hormonit të stresit në trupin tuaj, i cili nga ana tjetër çon në inflamacion, mbiprodhim të sebumit dhe pore të bllokuara.

  1. Mund të ndikojë në sistemin imunitar

Vjedhja e disa minutave shtesë gjumi për veten tuaj mund të duket joshëse, por duke e bërë zakon do të bëjë që të gjitha efektet negative të goditjes së gjumit të shtohen. Për shembull, mund ta gjeni veten duke u sëmurë më shpesh se më parë. Kjo ndodh sepse dëmtohen mekanizmat mbrojtës të trupit dhe sistemi imunitar nuk mund t’ju mbrojë kundër viruseve aq efektivisht sa duhet.

  1. Mund të vonojë ciklin menstrual

Po aq mirë sa mund të ndihet goditja e butonit “snooze” herët në mëngjes, po ashtu çdo ditë mund të ndikojë në shëndetin tuaj riprodhues. Modelet e parregullta të gjumit ndikojnë në hormonet tuaja riprodhuese, të cilat janë përgjegjëse për periodat dhe ovulimin.