Çfarë janë marrëdhëniet toksike? Arsye dhe justifikime…

Jo të gjithë mund të përballojnë një marrëdhënie toksike pa u lënduar emocionalisht, mendërisht dhe fizikisht. Çdokush mund të jetë viktimë e një marrëdhënieje toksike dhe shpesh është e vështirë të largohesh nga një person toksik.

Në këndvështrimin e saj për këtë çështje, një grua e martuar, zonja Oluwadamilola Adebola, tha se çdokush mund të përjetonte një marrëdhënie toksike, duke theksuar se ajo nuk mund ta përballojë atë. Ajo i këshilloi njerëzit në një marrëdhënie të tillë që të mos injorojnë asnjë shenjë paralajmëruese të hershme përpara se të martohen.

Ajo tha: “Unë kurrë nuk kam pyetur askënd se si i trajton marrëdhëniet e tyre toksike, sepse për mua, për sa më përket mua, nuk mund të duroj një marrëdhënie toksike. Unë do të këshilloj këdo në një marrëdhënie toksike që të largohet nga një marrëdhënie e tillë, qoftë burrë apo grua. Çdokush mund të jetë në këtë situatë, sepse kryesisht, zonjat thonë se janë viktima të marrëdhënieve toksike, por edhe djemtë e përjetojnë atë.”

“Në çdo marrëdhënie apo martesë toksike, do të kishte një shenjë nga miqësia ose përgjatë njohjes; nuk mund të fillojë vetëm brenda një dite. Megjithëse burrat mund të shtiren, nëse dilni me disa burra për 20 vjet, nuk mund t’i njihni derisa të jeni martuar me ta. Është një fakt dhe femrat nuk priren të shtiren për një kohë të gjatë. Për shembull, nëse shkelni një zonjë, ajo do të reagojë lehtësisht, por burrat do të jenë ata që do t’ju kërkojnë falje për atë që duan. Burrat priren të shtiren më gjatë se femrat.”

Adebola gjithashtu këshilloi njerëzit në marrëdhënie toksike që të largoheshin prej tyre dhe të mendonin për shëndetin e tyre mendor, duke deklaruar se ishte më mirë të ishin vetëm sesa t’i nënshtroheshin stresit mendor.

Ajo shtoi, “Sa për mua, nuk mund të përballoj një marrëdhënie toksike, sepse jam emocionale ndaj gjërave të vogla për të mos folur për një marrëdhënie toksike. Unë gjithashtu nuk mund të përballoj një njeri të vështirë. Nuk e kuptoj pse njerëzit thonë se burrat janë poligamë në natyrë, sepse unë nuk besoj në një ide të tillë. Ka gjëra për të bërë në jetë, ndonëse nuk është e lehtë të jesh vetëm dhe nuk lutem për askënd. Por në të njëjtën kohë, shëndeti mendor është parësor për mua. Mendoj dy herë për prindërit e mi para se të bëj diçka.”

Gjithashtu, në këndvështrimin e saj për këtë çështje, një zonjë, Christiana Maxwell, tha se njerëzit toksikë kanë një mënyrë për të manipuluar partnerët e tyre duke ua vështirësuar largimin nga martesat e tilla. Ajo tha se personat e tillë të bllokuar në sindikata të tilla duhet të gjejnë një rrugëdalje prej tyre.

Maxwell tha: “Isha një herë në një marrëdhënie toksike, nuk u largova, por ai që më bëri të largohesha përfundimisht ishte sepse gjeta dikë që më mbuloi me dashuri dhe kujdes intensiv. Ai nuk ishte aspak toksik. Marrëdhënia e re më bëri ta harroj aq shpejt. I përfundova gjërat me të dhe funksionoi për mua. Unë nuk do të këshilloj askënd që të qëndrojë në një bashkim toksik. Është më mirë që ai ose ajo të ndërpresë marrëdhënien. Një gjë për njerëzit toksikë është se ata e bëjnë një të varur prej tyre; ata manipulojnë dikë në mënyra që nuk mund të imagjinohet të largohesh prej tyre. Pra, në këtë mënyrë, njeriu nuk mund të shkëputet plotësisht prej tyre. Ik dhe mos u kthe kurrë. Bllokojini ato në platformat e mediave sociale dhe bëjeni celularin tuaj të paarritshëm për ta, nuk do të jetë e lehtë, por largimi është më i miri për shëndetin tuaj mendor.’’

Gjithashtu, një biznesmen, z. Lanre Adewunmi, tha se kishte nivele të ndryshme toksiciteti në marrëdhënie, duke i këshilluar viktimat që të largoheshin nga marrëdhëniet me toksicitet dhe dhunë.

Ai tha: “Ka përkufizime të ndryshme për një marrëdhënie toksike. Një marrëdhënie mund të përkufizohet si toksike kur përfshin urrejtje, dhunë, pandershmëri, papërgjegjshmëri dhe të tjera. Kjo varet nga niveli i toksicitetit në marrëdhënie. Sapo të përfshijë dhunën, unë do ta këshilloj një person të tillë që të largohet nga marrëdhënia me çdo kusht. Unë i këshilloj çiftet që ta trajtojnë këtë çështje. Viktimat në sindikata të tilla duhet të komunikojnë me partnerët e tyre.”

Adewunmi u bëri thirrje çifteve të vizitojnë një psikolog për të identifikuar shkaktarët e toksicitetit dhe për të gjetur zgjidhje.

Ai deklaroi: “Në këtë rast, një psikolog është profesionisti më i mirë për t’u parë, ai do ta ndihmojë personin toksik të identifikojë atë që ai ose ajo po bën që është toksike dhe gjithashtu do të ndihmojë personin tjetër të dijë se çfarë të bëjë në atë pikë. Psikologu do të ofrojë zgjidhjen më të mirë për çiftet.”

Duke komentuar zhvillimin, një këshilltare për marrëdhënie, zonja Tosin Togun, tha se për të qenë në gjendje të përballojë një marrëdhënie toksike, pala e përfshirë duhet të kuptojë disa gjëra.

Togun shtoi, “Një marrëdhënie toksike është ajo në të cilën të drejtat e njeriut të palëve të përfshira në marrëdhënie cungohen ose nuk njihen vazhdimisht ndërsa marrëdhënia përparon. Individët në këtë lloj marrëdhënie ndihen vazhdimisht të kulluar pasi mund të çojë në abuzim fizik, emocional dhe psikologjik. Për të qenë në gjendje të përballojë një marrëdhënie toksike, pala e përfshirë duhet së pari të kuptojë sa vijon; të drejtat e tij themelore, si fillon një marrëdhënie toksike, shenjat ose si të identifikohet një marrëdhënie toksike, arsyet pse njerëzit mbeten në një marrëdhënie toksike dhe si të shkëputen prej saj.

Ajo renditi shenjat e një marrëdhënieje toksike duke përfshirë neglizhencën ose hendekun emocional, mashtrimin emocional, pabesinë, mospërputhjen, abuzimin dhe dhunën.

Ajo tha: “Me të gjitha këto, do t’ju habisë të shihni se disa njerëz preferojnë të qëndrojnë në marrëdhënie toksike, duke lënë pas dore lëndimin ose pakënaqësinë e tyre. Është interesante se të gjitha përpjekjet e të tjerëve të rëndësishëm mund të rezultojnë të dështuara, por kur e dini pse disa njerëz qëndrojnë në marrëdhënie abuzive, mund të identifikoheni lehtësisht me ta nga këndvështrimi i tyre dhe mund ta ndihmoni atë. Disa njerëz qëndrojnë në një marrëdhënie toksike për shkak të: vetëperceptimit jo të shëndetshëm ose negativ, lidhjes emocionale/seksuale, frikës nga vetmia, injorancës, krenarisë, presionit të prindërve ose të bashkëmoshatarëve dhe shumë të tjera.

Togun dha gjithashtu këshilla se si të trajtoni ose të shkëputeni efektivisht nga marrëdhëniet toksike.

Ajo vuri në dukje, “Gjëja e parë që duhet të bëni është të jeni të vetëdijshëm se një marrëdhënie toksike do të çojë në abuzim më të madh në martesë, veçanërisht në mungesë të ndihmës psikologjike ose këshillimit profesional. Praktikimi i komunikimit të sigurt gjithashtu ndihmon. Palët do të mund të sjellin mendimet e tyre, dhimbjet, planet, etj gjatë një bisede.

“Përsëritni procesin e komunikimit të sigurt; Ndryshimi është një proces; durimi është shumë i nevojshëm për të parë të ndodhë ndryshimi. Nëse komunikimi i parë i sigurt nuk arrin qëllimin e tij, viktimat duhet ta përsërisin procesin përsëri. Së fundi, ndarja, nëse abuzimi vazhdon pasi të ndërmerren hapat e sipërpërmendur, është e nevojshme që viktimat të ndahen fizikisht dhe emocionalisht nga sindikatat toksike. Kjo është jetike për të mbrojtur të drejtat e tyre themelore, të shëruara nga marrëdhënie të tilla, për t’i lejuar autorët të vendosin nëse ata ende dëshirojnë marrëdhëniet dhe që ata të kërkojnë ndihmën e kërkuar profesionale.”

Nga ana e tij, një profesor i psikologjisë sociale në Universitetin e Uyo, Akwa Ibom State, James Effiong, tha se dhuna emocionale ndonjëherë ishte më e mirë se dhuna fizike.

Effiong tha: “Zakonisht, njerëzit që janë abuzues në marrëdhënie duket se nuk kanë një ndjenjë përmbushjeje në atë që kanë arritur tashmë. Ajo që kam vënë re në një masë të madhe është se është një proces i vazhdueshëm dhe pasi ata e kanë etiketuar dikë viktimë në nënndërgjegjen e tyre, ata priren të ushqejnë abuzimet e tyre mbi personin.

“Disi dhe ndonjëherë, dhuna emocionale mund të jetë shumë më e keqe se dhuna fizike, sepse në shumicën e rasteve dëmi i dhunës fizike i bëhet trupit. Është më e lehtë për personin të shpëtojë. Por dhuna emocionale, në varësi të ashpërsisë, ndonjëherë ka një ndikim në mirëqenien psikologjike të personit. Mirëqenia psikologjike e një personi është e rëndësishme.”

Pedagogu shtoi se ka dy mënyra toksiciteti në një marrëdhënie, duke thënë se mund të jetë një situatë ku partnerët janë të dhunshëm ose ku ka një viktimë dhe një dhunues.

“Ka situata kur toksiciteti vjen nga dy skajet kur të dy partnerët janë të dhunshëm dhe abuzues. Në atë nivel, ata kanë një mirëkuptim. Askush nuk është viktimë dhe askush nuk është autor. Sa herë që luftojnë, ata kanë një mirëkuptim. Ka edhe situata ku ka një viktimë të qartë dhe një autor.”

Ai gjithashtu tha se dhuna në familje nuk ishte dhunë ndaj grave por dhunë ndaj viktimës sepse disa burra mund të jenë viktima më shumë se gratë.

Ai deklaroi, “Problemi është se shumica e meshkujve nuk flasin. Në një situatë ku ka një çekuilibër pushteti, gjëja e parë që duhet të bëni është të përfshini një palë të tretë. Pala e tretë duhet të jetë një person me ndikim më të lartë dhe mund të jetë nga kisha. Pala e tretë duhet të jetë dikush që ka dashje mbi autorin, në masën që mund të këshillojë dhe të përdorë mjete të tjera për të zbatuar një lloj respekti. Autori gjithashtu duhet t’i nënshtrohet këshillimit dhe terapisë. Trajtimi i një situate të tillë vjen me bindje.

“Terapia është e rëndësishme sepse terapia do të ndihmojë për të kuptuar pse dhunuesi e sheh viktimën si dikë që duhet të abuzohet. Shumica e autorëve nuk respektojnë viktimat e tyre dhe ata janë vetëm autorë të njerëzve të caktuar.”

Ai më tej i këshilloi viktimat që të flasin, duke thënë: “Pasi ai ose ajo të flasë, ata duhet të kërkojnë ndihmë. Çfarë mund të bëjë ai apo ajo? Ka miliona njerëz në botë që përjetojnë dhunë dhe askush nuk di për të. Së fundi, ai ose ajo duhet të kërkojë një ekspert për ta ndihmuar atë se si të trajtojë situatën.

 

*TiboNews