Çfarë janë dhe përse shërbejnë “kapelet” prej hekuri mbi tanket ruse

Shumë tanke ruse kanë “mburoja të çuditshme” të vendosura mbi to. Në shumë media janë shfaqur foto të mjeteve të shkatërruara dhe në shumë prej tyre, ato që janë dëmtuar janë pikërisht këto mburoja.

Stijn Mitzer, një analist me qendër në Amsterdam, ka parë qindra fotografi të verifikuara të  mjeteve ruse të shkatërruara.

Ai mendon se këto mburoja nuk kanë bërë asgjë tjetër përveç se të shtojnë peshën e tankeve, t’i bëjnë tanket më të lehtë për t’u dalluar dhe ndoshta t’i japin ushtarëve një ndjenjë të rreme dhe të rrezikshme sigurie.

Lexo: Bombat e pashpërthyera, rreziku kryesor pas çdo lufte

Në fakt këto mburoja janë quajtur në mënyrë ironike nga analistët perëndimorë si “armë të mbështetjes emocionale”.

Mburojat e reja, montimi i të cilave duket se ka filluar në fund të vitit 2021, duket se është një variant i të ashtuquajturës armaturë me dërrasa ose shufra. Një armaturë e tillë mund të sigurojë mbrojtje efektive nga pesha e lehtë nëse përdoret si duhet.

Ato gjithashtu mund të cilësohen si simbole të përgatitjes ruse për të neutralizuar mbrojtjen ajrore të Ukrainës dhe për të rrëzuar dronët e atij vendi.

Lexo: Kush është zanafilla e konflikteve në Lindjen e Mesme

Një tjetër ide është se këto mburoja janë një përgjigje ndaj ngjarjeve në konfliktin midis Armenisë dhe Azerbajxhanit në vitin 2020, në të cilin një numër i madh tankesh armene të prodhuara nga Rusia u shkatërruan nga MAM-L.

Një mundësi e tretë është që mburojat në fakt janë menduar si mbrojtje kundër RPG-ve – të cilat ukrainasit i kanë me bollëk. Kjo nuk ka të ngjarë të ndodhë në një fushë beteje të hapur, por është një taktikë që preferohet të përdoret në luftrat urbane.

Lexo: Shtetet që dominojnë tregun ndërkombëtar të armëve

Dr Appleby-Thomas spekulon se qëllimi i vërtetë i këtyre mburojave  mund të jetë mbrojtja kundër bombave të vogla. Bombat me dron mund të paraqesin një rrezik real në zonat urbane. Por këto mburoja të çuditshme do të shkatërronin sulme të tilla në vend që të siguronin mbrojtje të plotë.

Mundësia e fundit  është që në fakt këto mburoja të përdoren thjesht për të rritur moralin e ushtarëve duke i bindur ata se janë të sigurt aty brenda. Megjithatë, të besosh se je i sigurt nuk është e njejtë me sigurinë e vërtetë.

Lexo: Si pastrohen paratë e pista

Ekziston një paralele për shembull në “bluzat e fantazmave”, që supozohet se kanë fuqi të mbinatyrshme për të ndaluar plumbat, të cilat u përdorën nga disa luftëtarë Lakota në kryengritjen e tyre kundër qeverisë amerikane në 1889 dhe 1890. Këto sigurisht rritën moralin e ushtarëve. Por ata nuk i shpëtuan plagëve.