Çfarë i shkakton stinët?

Shumë njerëz besojnë se Toka është më afër Diellit në verë dhe për këtë arsye është më nxehtë. Po ashtu mendojnë se Toka është më larg nga Dielli në dimër. Ky supozim duket me kuptim, por në të vërtetë është e pakuptimtë dhe pasaktë.

Është e vërtetë që orbita e Tokës nuk është një rreth i përsosur. Është pak i anashkaluar. Gjatë një pjese të vitit, Toka është më afër Diellit se në periudha të tjera. Megjithatë, në hemisferën veriore, ne kemi dimër kur Toka është më afër Diellit dhe verë kur është më larg! Krahasuar me sa larg është Dielli, ky ndryshim në distancën e Tokës gjatë gjithë vitit nuk ka shumë ndryshim për motin tonë.

Dhe një arsye tjetër për stinët e Tokës.

Boshti i Tokës është një pol imagjinar që kalon drejt e në qendër të Tokës. Toka rrotullohet rreth këtij poli, duke bërë një rrotullim të plotë çdo ditë. Kjo është arsyeja pse ne kemi ditë dhe natë, dhe pse çdo pjesë e sipërfaqes së Tokës merr nga secila.

Toka ka stinë sepse boshti i saj nuk qëndron drejt.

Shumë kohë më parë, kur Toka ishte më e re, mendohet se një trup i ngurtë i madh e goditi dhe e dëmtoi atë. Pra, në vend që të rrotullohet me boshtin e tij drejt lart dhe poshtë, ai pëson përkulje në shkallë të vogël.

Ai trup i ngurtë thuhet të ketë qenë Theia. Ai gjithashtu shkaktoi një vrimë të konsiderueshme në sipërfaqe. Kjo goditje e madhe dërgoi një sasi të madhe pluhuri dhe rrënojash në orbitë. Shumica e shkencëtarëve mendojnë se ato rrënoja, me kalimin e kohës, u bënë Hëna jonë.

Ndërsa Toka rrotullohet rreth Diellit, boshti i saj i anuar gjithmonë shkon në të njëjtin drejtim. Pra, gjatë gjithë vitit, pjesë të ndryshme të Tokës marrin rrezet e drejtpërdrejta të Diellit. Ndonjëherë është Poli i Veriut që anon drejt Diellit (rreth qershorit) dhe ndonjëherë është Poli i Jugut që anon drejt Diellit (rreth dhjetorit).

Është verë në qershor në hemisferën veriore, sepse rrezet e Diellit godasin më shumë atë pjesë të Tokës më drejtpërdrejt se në çdo kohë tjetër të vitit. Është dimër në dhjetor në hemisferën veriore, sepse atëherë është radha e Polit të Jugut për t’u anuar drejt perihelionit të Diellit të Tokës (pika më afër Diellit) = 91,400,000 milje nga Dielli.

Afelioni i Tokës (pika më e largët nga Dielli) = 94,500,000 milje nga Dielli

Ndërsa kjo është një diferencë prej mbi 3 milion milje, në krahasim me të gjithë distancën, nuk është shumë.

Dhe, besoni apo jo, afelioni (kur Toka është më e largët nga Dielli) ndodh në korrik, dhe perihelion (kur jemi më afër) që ndodh në janar. Për ata prej nesh që jetojnë në hemisferën veriore ku është verë në korrik dhe dimër në janar, kjo duket si e mbrapshtë.  Dhe kjo në fakt thjesht vërteton se distanca e Tokës nga Dielli nuk është shkaku i stinëve.

Konkluzioni: Boshti i anuar i Tokës shkakton stinët. Gjatë gjithë vitit, pjesë të ndryshme të Tokës marrin rrezet më të drejtpërdrejta të Diellit. Pra, kur Poli i Veriut anon drejt Diellit, është verë në hemisferën veriore. Dhe kur Poli i Jugut anon drejt Diellit, është dimër në hemisferën veriore.

*Tibo News