Çfarë i bën trupit tuaj agjërimi me ndërprerje, si i Ramazanit

Agjërimi ka shumë forma dhe kohët e fundit ka shpërthyer në popullaritet pasi njerëzit mësuan për disa nga përfitimet që mund të ketë. Çdo vit, miliona myslimanë në mbarë botën ndërmarrin një muaj të një forme tjetër të agjërimit me ndërprerje – e njohur gjerësisht si Ramazani. Gjatë kësaj periudhe, myslimanëve nuk u lejohet të hanë ushqim ose ujë gjatë orëve të diellit dhe kanë dy vakte kryesore në ditë, të njohura si syfyr dhe iftar.

Por çfarë efekti mund të ketë në trupin e një personi dhe a është diçka që duhet ta provoni?

Çfarë ndikimi ka agjërimi me ndërprerje në trupin tuaj?

“Agjërimi me ndërprerje ka fituar popullaritet të konsiderueshëm si një qasje dietike”, thotë dietologia Jenaed Brodell, themeluese e Nutriton and Co.

“Por është thelbësore t’i qasemi me kujdes, veçanërisht për ata në popullata të caktuara si shtatzënat ose gjidhënëse, njerëzit me diabet dhe ata me një histori të çrregullimeve të të ngrënit. Rekomandohet konsultimi me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të filloni ndonjë regjim agjërimi për t’u siguruar që ai përputhet me nevojat dhe qëllimet individuale shëndetësore.’

Brodell thotë se IF I njohur si intermittent fasting-agjërim me ndërprerje, për personin e duhur, mund të ndihmojë në humbjen e peshës, përmes rregullimit të marrjes së kalorive dhe mund të përmirësojë shëndetin metabolik – si dhe të ketë efekte të mundshme të jetëgjatësisë, si rritja e jetëgjatësisë dhe parandalimi i sëmundjeve të lidhura me moshën.

Por kur bëhet fjalë për Ramazanin, studiuesi i doktoraturës në UCL, Alex Ruani thotë se duke bërë këtë formë të agjërimit ‘të drejtë’, siç është ushqimi i shëndetshëm dhe mos kompromentimi i gjumit, mund të ketë një mori përfitimesh.

“Agjërimi i Ramazanit ka treguar shumë efekte të favorshme kardiometabolike te njerëzit e shëndetshëm, duke përfshirë nivele më të ulëta në gjak të kolesterolit “të keq” LDL, triglicerideve, glukozës në gjak, shënuesve inflamatorë dhe shënuesve të stresit oksidativ. Përfitime të tjera që shihen janë përmirësimi i përbërjes së mikrobiotës së zorrëve, funksioni më i mirë i mëlçisë dhe një modifikim i përmirësuar i gjeneve të lidhura me mbrojtjen antioksiduese’’.

Megjithatë, vetëm për shkak se jeni duke agjëruar për më shumë se 12 orë, nuk do të thotë që ju do të humbni peshë. Ekziston diçka e njohur si paradoksi i Ramazanit, ku njerëzit shpesh shtojnë peshë pavarësisht agjërimit gjatë gjithë ditës.

“Në varësi të asaj se çfarë, sa dhe sa gjatë kaloni gjatë natës, agjërimi juaj mund të kthehet në një festë të pashëndetshme”.

“Për të shmangur kthimin e agjërimit tuaj në një festë të pashëndetshme që mohon përfitimet e tij,  konsumoni një shumëllojshmëri frutash, perimesh dhe bishtajore gjatë kohës së vakteve tuaja, në vend që të hani për një kohë të pakufizuar, gjë që gjithashtu mund t’ju rrëmbejë orë të tëra nga gjumi.

“Ne e dimë se privimi i gjumit mund të rezultojë në rritje të niveleve të hormonit grelin që nxit urinë, duke na bërë të pangopur’’.

Gjatë Ramazanit, njerëzit shpesh rrisin sasinë e sheqerit që hanë, gjë që mund të çojë në një rritje në peshë, dhe nëse kjo shoqërohet me ngrënje të vazhdueshme gjatë natës, zgjedhje të dobëta ushqimore dhe ulje të sforcimeve fizike me më pak kalori të shpenzuara, ju fitoni peshë.

Brodell pajtohet dhe thotë se agjërimi me ndërprerje mund të ketë gjithashtu disa efekte negative, të cilat mund të çojnë në mangësi të mundshme të lëndëve ushqyese.

Dhe për disa njerëz, të qenit i uritur është një gjë e vërtetë: “Disa njerëz mund të përjetojnë lodhje, nervozizëm ose ulje të fokusit gjatë periudhave të agjërimit, duke ndikuar në aktivitetet e përditshme.

Një faktor tjetër që kontribuon në shtimin e peshës gjatë agjërimit mund të jetë për shkak të ritmit të leptinës – një cikël trupor që ndihmon në rregullimin e ekuilibrit afatgjatë midis marrjes së ushqimit nga trupi dhe përdorimit të energjisë.

Ramazani është një agjërim i mirënjohur me ndërprerje, por kur krahasohet me alternativat, metodat e tjera prodhojnë humbje më të theksuar të yndyrës dhe avantazhe të trupit.

Llojet e tjera të agjërimit me ndërprerje shpesh tregojnë humbje peshe që është më e qëndrueshme se agjërimi i Ramazanit.

Sido që të jetë, është e rëndësishme të agjëroni vetëm me ndërprerje kur është diçka që mund ta përballoni – pasi edhe agjërimi i Ramazanit është i përjashtuar për individët me kushte mjekësore si diabeti i rëndë, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet e veshkave.

Përjashtohet gjithashtu për gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë fëmijën me gji, si dhe ato të shtruara në spital, të cilëve u është dhënë mjekim oral gjatë orëve të agjërimit, ose për të cilat agjërimi mund të përbëjë rrezik për shëndetin.