Çfarë efekti ka muzika tek ne?

Gjithsecili prej nesh ka momentet ku ka nevojë për qetësi apo ndryshim të gjendjes emocionale dhe qetësim të saj. Këtë duket se për shumë njerëz e bën më së miri muzika. Ajo ndikon drejtpërdrejt duke sjellë shumë efekte pozitive në shëndetin dhe mirëqenien emocionale, psikologjike dhe fizike. Disa prej tyre janë:

 

  • Zvogëlon stresin dhe ankthin: Studimet kanë treguar se dëgjimi i muzikës redukton nivelet e kortizolit, hormoni i stresit në trupin tonë. Kështu, dëgjimi i muzikës mund të ndihmojë në zvogëlimin e stresit dhe ankthit.
  • Rrit produktivitetin dhe kreativitetin: Muzika mund të ndikojë në përqëndrimin dhe motivimin tonë, duke na ndihmuar të jemi më produktivë dhe kreativë. Në fakt, disa studime kanë treguar se dëgjimi i muzikës mund të rrisë nivelin e dopaminës, një neurotransmetues që lidhet me ndjesitë e kënaqësisë dhe motivimit.
  • Ndihmon në ndryshimin e humorit: Muzika mund të ndryshojë gjendjen tonë emocionale dhe të na ndihmojë të ndryshojmë humorin tonë. Nëse jemi të lodhur ose të trishtuar, dëgjimi i muzikës mund të na ndihmojë të ndryshojmë perspektivën dhe të na sjellë ndjesi pozitive.
  • Përmirëson kujtesën: Muzika mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës, veçanërisht në raste të njerëzve me dëmtime të trurit. Kjo është sepse dëgjimi i muzikës mund të aktivizojë disa zona të trurit që lidhen me kujtesën.
  • Ndihmon në shërimin e ndjenjave të dhimbjes: Dëgjimi i muzikës mund të ndihmojë në shërimin e ndjenjave të dhimbjes, siç janë ndjenjat e humbjes së një personi të dashur, ose ndjenjat e izolimit social. Muzika mund të jetë një mënyrë e mirë për të shprehur emocione dhe për të ndihmuar në procesin e shërimit.

Gjithashtu, muzika mund të ndihmojë në rritjen e nivelit të enërgjisë, në përmirësimin e cilësisë së gjumit, në rritjen e ndjesisë së mirëqenies fizike dhe emocionale dhe në përmirësimin e aftësive sociale.