Çfarë do të thotë nëse një person i pulit sytë shumë rrallë?

Pulitja ose hapja dhe mbyllja e syve është thelbësore për shëndetin e tyre. Ndihmon sytë tuaj të qëndrojnë të lagësht dhe të oksigjenuar, dhe gjithashtu pastron mbeturinat nga sytë.

Jo të gjithë i pulisin sytë me të njëjtin ritëm, por ekziston një normë mesatare për numrin e herëve që shumica e njerëzve i mbyllin sytë në një minutë, orë ose ditë.
Mesatarisht, shumica e njerëzve i pulisin sytë rreth 15 deri në 20 herë në minutë. Kjo do të thotë, ndërsa jeni zgjuar, ju me siguri i pulisni sytë:

900 – 1200 herë në orë
14,400 – 19,200 herë në ditë
100,800 – 134,400 herë në javë
ndërmjet 5.2 dhe 7.1 milionë herë në vit

Çdo pulitje zgjat nga 0,1 deri në 0,4 sekonda. Duke pasur parasysh se sa herë personi mesatar pulit në minutë, kjo përbën rreth 10 për qind të kohës kur jeni zgjuar.
Studimet sugjerojnë se nuk ka ndonjë ndryshim domethënës në atë se sa shpesh i mbyllni sytë bazuar në gjininë ose moshën tuaj.
Çfarë mund të ndodhë nëse nuk i pulisni sytë?
Nëse nuk i mbyllni sytë ose nuk i mbyllni sytë mjaftueshëm shpesh:

Kornea juaj mund të enjtet. Kornea juaj nuk ka enë gjaku, kështu që ka nevojë për oksigjen nga ‘filmi’ i lotit, të cilin e merrni kur ju mbyllni sytë. Nëse thjesht i mbyllni sytë më rrallë, kornea juaj duhet të marrë akoma oksigjenin që i nevojitet. Por nëse nuk i mbyllni sytë, mungesa e oksigjenit mund të çojë në ënjtje të kornesë. Në fakt, kornea juaj fryhet pak kur flini, por kthehet në normalitet menjëherë pasi të zgjoheni.
Sytë tuaj nuk do të marrin lëndët ushqyese që u nevojiten për të qëndruar të shëndetshëm.
Sytë tuaj mund të thahen, sepse shtresa e lotit nuk po rimbushet. Kjo mund të çojë në dhimbje në sy dhe shikim të paqartë.
Rreziku i infeksionit të syrit rritet për shkak të mbeturinave që qëndrojnë në sy dhe mungesës së oksigjenit në sy.

Po në rastet e dikujt që i pulit sytë më rrallë, a ka ndonjë domethënie për ta dhe personalitetin që kanë? Lexo disa fakte interesante.

1. Shpejtësia e ngadaltë e “pulsimit të syrit” konsiderohet tradicionalisht një shenjë e ndriçimit.
2. “Iluminizmi” përshkruan një gjendje të qëndrueshme të karakterizuar nga paqe e thellë e brendshme.
3. Kjo ka kuptim nëse merrni parasysh funksionin e “pulitjes së syve –
4. Ai mbron sytë duke shpërndarë lot në retinë.
5. Stresi mund të dëmtojë retinën, gjë që mund të jetë arsyeja pse ne prodhojmë më shumë lot kur jemi të mërzitur.
6. Nëse nuk po përjetojmë stres, mund të na duhet t’i mbyllim sytë më pak.