Çështje sigurie, Finlanda nis ndërtimin e gardhit kufitar me Rusinë

Finlanda ka filluar të ndërtojë një gardh 200 km në kufirin e saj me Rusinë për të rritur sigurinë.Finlanda ndan kufirin më të gjatë të Bashkimit Evropian me Rusinë, në 1,340 km. Aktualisht, kufijtë e Finlandës janë të siguruar kryesisht nga gardhe të lehta prej druri. Finlanda vendosi të ndërtojë gardhin për shkak të rritjes së numrit të rusëve që kërkonin t’i shpëtonin rekrutimit për të luftuar në Ukrainë.

Vendi nordik gjithashtu iu afrua anëtarësimit në aleancën e NATO-s të martën.

Që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia, Finlanda ka kërkuar të forcojë kufirin e saj lindor. Pas pushtimit të Rusisë më 24 shkurt të vitit të kaluar, Finlanda dhe Suedia vendosën të kërkonin të bashkoheshin me NATO-n sa më shpejt të ishte e mundur, pasi ishin neutrale për vite me radhë.

Por Helsinki përballet me më pak pengesa diplomatike se Stokholmi dhe qeveria finlandeze dëshiron të ecë përpara edhe përpara zgjedhjeve të përgjithshme të Finlandës në prill.

Vetëm Turqia dhe Hungaria nuk kanë miratuar ende ofertat finlandeze dhe suedeze për t’u bashkuar me bllokun mbrojtës.