AlbanianEnglish

Centrali bërthamor pa energji elektrike, rrezik katastrofe

Inspektorët nga mbikëqyrësi bërthamor i OKB-së mund të mbërrijnë në termocentralin bërthamor të Zaporizhzhia të mbajtur nga Rusia në Ukrainë në ditët në vijim dhe dukë qenë se është urgjente që ata të ndërhyjnë dhe të inspektojnë objektin.

Theksimi i rreziqeve për termocentralin: e fundit nga katër linjat e rregullta të furnizimit me energji elektrike u ndërpre të enjten, që do të thotë se termocentrali duhej të përdorte energjinë rezervë për herë të parë dhe të hollonte mbrojtjen e tij kundër një katastrofe potenciale.

Rusia, e cila pushtoi Ukrainën në shkurt, pushtoi uzinën e Zaporizhzhia në mars, por teknikët ukrainas kanë vazhduar ta operojnë atë nën urdhrat e forcave ruse. Është termocentrali më i madh bërthamor në Evropë.

Rusia dhe Ukraina kanë akuzuar njëra-tjetrën për bombardimin e zonës, duke nxitur frikën për një katastrofë bërthamore.

Ministri i energjisë së Ukrainës tha se nuk e kishte ëndërruar që ndonjë ushtri të rrezikonte të gjuante në një central bërthamor.

“Çdo lojë me centralin bërthamor do të thotë se ai duhet të fiket nga sistemi ynë energjetik. Kjo do të thotë ndërprerje e uzinës, e cila ka rreziqe të mëdha. Një rrezik i madh që i afrohet atij të një lufte bërthamore. Më parë mendoja se askush nuk do të bombardonte një stacion bërthamor. As gjatë një lufte,” ka thënë ai.

Ekspertët bërthamorë kanë paralajmëruar për rrezikun e një aksidenti në depot e karburantit bërthamor të harxhuar ose reaktorët e tij.

Ndërprerjet në rrymë mund të parandalojnë centralin nga ftohja e karburantit të shpenzuar, duke shkaktuar potencialisht një shkrirje katastrofike.

Kombet e Bashkuara po insistojnë që zona rreth uzinës të çmilitarizohet, një temë që doli në një telefonatë të enjten midis presidentit të SHBA Joe Biden dhe presidentit ukrainas Volodymyr Zelenskiy.

“Një termocentral bërthamor nuk duhet të jetë kurrë një zonë lufte aktive. Dhe ne kemi thënë se Rusia duhet të pranojë të çmilitarizojë zonën përreth termocentralit dhe të pranojë të lejojë një vizitë të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike sa më shpejt të jetë e mundur.”

Zelenskiy tha të enjten: “Çdo minutë që trupat ruse qëndrojnë në termocentralin bërthamor, ekziston rreziku i katastrofës së rrezatimit global”.

 

*TiboNews

You don't have permission to register