CDC alarm për variantin e ri të Covid

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ka deklaruar se po gjurmon një linjë të re, shumë të mutuar të virusit që shkakton COVID-19.

Linja quhet BA.2.86 dhe është zbuluar në Shtetet e Bashkuara, Danimarkë dhe Izrael.

“Ndërsa mësojmë më shumë për BA.2.86, këshillat e CDC-së për mbrojtjen nga COVID-19 mbeten të njëjta,” njofton agjencia.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH)  më herët ka thënë se e ka klasifikuar BA.2.86 si një “variant nën monitorim” për shkak të numrit të madh të mutacioneve që mbart.

OBSH tha se, deri më tani, vetëm disa sekuenca të variantit janë raportuar nga një pjesë e vogël e vendeve.

Linja e re, e cila ka 36 mutacione nga varianti aktualisht mbizotërues i COVID-it XBB.1.5 “kthehet në një degë të mëparshme” të virusit.

Ekspertët e CDC thonë se mbetet për t’u parë nëse BA.2.86 do të jetë në gjendje të tejkalojë shtamet e tjera të virusit ose të ketë ndonjë avantazh në shmangien e përgjigjeve imune nga infeksioni ose vaksinimi i mëparshëm.

Analiza e hershme tregon se varianti i ri “do të ketë shpëtim të barabartë ose më të madh se XBB.1.5 nga antitrupat e krijuar nga variantet para Omicron dhe të gjeneratës së parë të Omicron.

Nënvarianti Omicron XBB.1.5 është lloji i shënjestruar në vaksinat e ardhshme përforcuese të COVID. Diapozitivët e Bloom vënë në dukje se skenari më i mundshëm është që BA.2.86 të jetë më pak i transmetueshëm se variantet dominuese aktuale, kështu që nuk përhapet gjerësisht, por nevojiten më shumë të dhëna të renditjes .

“Shqetësimi im më i madh do të ishte se mund të shkaktojë një rritje më të madhe të rasteve sesa ajo që kemi parë në valët e fundit,” thekson doktori në CDC, Long i cili shton se vaksinat përforcuese do ndihmojnë ende në luftën kundr Covid në përgjithësi.