Britania propozon rrjet sigurie për disa monedha

Ministria e financave e Britanisë përcaktoi planet për përshtatjen e rregullave ekzistuese për t’u marrë me çdo kolaps të madh të monedhave të qëndrueshme.

Është shenja më e fundit se si rregullatorët po përpiqen të kapin zhvillimet e shpejta në tregjet e kriptove që shtrihen në kufijtë kombëtarë.

“Që nga angazhimi fillestar për të rregulluar lloje të caktuara të monedhave të qëndrueshme, ngjarjet në tregjet e kriptoaseteve kanë theksuar më tej nevojën për rregullore të përshtatshme për të ndihmuar në zbutjen e rreziqeve të konsumatorit”, tha ministria.

Bankat, siguruesit dhe kompanitë kryesore të pagesave duhet të respektojnë rregullat që sigurojnë që llogaritë e tyre të depozitave.

Politikat ose shërbimet mund të transferohen shpejt te një ofrues tjetër nëse ato dështojnë, për të ndihmuar në shmangien e panikut dhe ngjitjes në tregje.

Stabilcoins, të cilat luajnë një rol kryesor në tregjet e kriptove, janë të lidhura me vlerën e aseteve tradicionale, si dollari amerikan, dhe shihen se kanë një rol më të madh në pagesa.

Rënia e TerraUSD, një monedhë e qëndrueshme e njohur, e cila ishte kriptomonedha e 10-të më e madhe, shkaktoi shqetësime të bankës qendrore në një sektor pak të rregulluar.

“Ndërsa puna vazhdonte, nevojiteshin rregulla të personalizuara për mbylljen e monedhave të qëndrueshme të dështuara, rregullat ekzistuese për trajtimin e dështimeve të firmave të pagesave duhet të përshtaten”, tha ministria.

Ai propozoi ndryshimin e Regjimit të Administratës Speciale të Infrastrukturës së Tregut Financiar, i cili do t’i jepte Bankës së Anglisë kompetenca për të siguruar vazhdimësinë në shërbimet e pagesave të stablecoin gjatë një krize.