Brazili shpall “urgjencën shëndetësore” për shkak të gripit të shpendëve

Ministria braziliane e Bujqësisë shpalli mbrëmë një urgjencë shëndetësore në të gjithë vendin, pasi u gjetën raste të reja të gripit të shpendëve tek shpendët e egër.

Masa, e cila do të mbetet në fuqi për 180 ditë, ka për qëllim parandalimin e sëmundjes nga arritja e mbijetesës dhe prodhimit komercial të shpendëve, si dhe ruajtjen e kafshëve të egra dhe shëndetin e njerëzve”, tha ministria në një deklaratë. Ministria shtoi se po “mobilizon burimet” për të parandaluar përhapjen e virusit. Janë ndaluar panairet, konkurset dhe ekspozitat e shpendëve, pasi dihet se Brazili është eksportuesi kryesor në botë i shpendëve.

Dje, autoritetet braziliane njoftuan se kishin identifikuar tre raste të reja të gripit të shpendëve, duke e çuar në tetë numrin total të rasteve të raportuara që nga mesi i majit në këtë vend. Të gjitha rastet përfshijnë zogj të egër (shtatë në shtetin Espirito Santo dhe një në Rio de Zhaneiro, në juglindje të vendit).

Sipas të dhënave të Ministrisë së Bujqësisë nga viti 2022, Brazili është eksportuesi më i madh i mishit të pulës në botë, me 35% të tregut.

Gripi i shpendëve po shkakton vdekshmëri të lartë te zogjtë e egër dhe shpendët, si rosat dhe pulat. Mijëra zogj kanë ngordhur ose janë zhdukur, qindra ferma janë vendosur në karantinë dhe, në disa raste, eksportet në Amerikën e Jugut janë anuluar për shkak të përhapjes së virusit që nga viti i kaluar. Transmetimi te njerëzit është i rrallë dhe zakonisht ndodh përmes kontaktit të ngushtë me zogjtë e infektuar.