Brazili në alarm!

Alarmet e kuqe janë lëshuar për pothuajse 3,000 qytete në të gjithë Brazilin, të cilat kanë përjetuar një valë të paprecedentë të të nxehtit.

Rio de Janeiro regjistroi 42.5 gradë Celsius të dielën një rekord për nëntorin dhe lagështia e lartë të martën nënkuptonte se ishte 58.5 gradë Celsius, thonë autoritetet komunale.

Më shumë se njëqind milionë njerëz janë prekur nga i nxehti, i cili pritet të zgjasë të paktën deri të premten.

Zyrtarët ia atribuojnë atë fenomenit El Niño dhe ndryshimeve klimatike.

Qyteti i São Paulo pa temperatura mesatare prej 37.3C të martën pasdite, njoftoi Instituti Kombëtar i Meteorologjisë (Inmet).

Inmet ka dhënë alarm të kuq për një pjesë të madhe të vendit. Këto tregojnë se temperaturat mund të jenë 5C mbi mesataren për më shumë se pesë ditë dhe mund të përbëjnë një rrezik serioz për shëndetin.

Vala e të nxehtit, e cila vjen më shumë se një muaj para fillimit të verës në hemisferën jugore, ka parë që konsumi i energjisë në Brazil të rritet në nivele rekord teksa njerëzit përpiqen të qëndrojnë të freskët.

Hulumtimi i Inmet i publikuar javën e kaluar tregoi se temperatura mesatare në vend kishte qenë mbi mesataren historike nga korriku deri në tetor.

Moti ekstrem po bëhet më i shpeshtë dhe më intensiv në shumë vende të botës për shkak të ndryshimeve klimatike.

Sipas shkencëtarëve, valët e të nxehtit po bëhen më të gjata dhe më intensive në shumë vende dhe kjo pritet të vazhdojë ndërkohë që njerëzit vazhdojnë të lëshojnë gazra serë që ngrohin planetin.

Ndërkohë, Toka është aktualisht në një fazë moti El Niño, gjatë së cilës temperaturat globale zakonisht rriten.