Boeing teston raketën hapësinore “Starliner”

Raketa hapësinore Starliner e Boeing u nis në një fluturimi provë pa ekuipazh në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës për të siguruar suksesin e shumë nevojshëm të kompanisë pas më shumë se dy vitesh dështimesh.

Fluturimi i kapsulës në orbitë të enjten nuk ishte pa pengesa.

Menaxheri i raketës tha se sistemi funksionoi siç ishte menduar dhe kemi një makinë të sigurt në rrugën drejt Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës.

Një mision i suksesshëm do ta sjellë Starliner-in e shumëpritur një hap më pranë sigurimit të NASA-s me një mjet të dytë të besueshëm për të çuar astronautët dhe nga stacioni hapësinor.

Që nga rifillimi i fluturimeve me njerëz në orbitë nga toka amerikane në vitin 2020, agjencisë hapësinore amerikane i është dashur të mbështetet vetëm në raketat SpaceX të Elon Musk dhe kapsulat e Crew Dragon për të fluturuar astronautët e NASA-s.

Nisja ështe një moment kyç për Boeing pasi kompania me bazë në Çikago lufton me krizat e njëpasnjëshme në biznesin e saj të avionëve dhe divizionin e saj të mbrojtjes hapësinore.

Vetëm programi Starliner e detyroi Boeing-un të shpenzonte 595 milionë dollarë pas fluturimit të parë të dështuar në vitin 2019.

Nëse fluturimi i dytë pa ekuipazh në orbitë është i suksesshëm, Starliner mund të nisë grupin e tij të parë të astronautëve në vjeshtë, megjithëse zyrtarët e NASA-s paralajmërojnë se afati kohor mund të shtyhet.