Boeing pranon $200 mln gjobë për gabim në vlerësimin e avioniëve’

Boeing ra dakord këtë të enjte të paguajë 200 milionë dollarë pasi u akuzua nga Komisioni i Letrave me Vlerë (SEC) se pohonte disa herë se avioni i saj 737 MAX nuk paraqiste rreziqe, pas dy përplasjeve të avionit.

Dennis Muilenburg, ish-menaxheri i përgjithshëm i kompanisë i ngarkuar me mesazhet në atë kohë, ra dakord të paguante 1 milion dollarë gjobë.

Ky është veçanërisht një dështim me softuerin e fluturimit MCAS, i cili shkaktoi rrëzimin e një avioni të Lion Air në tetor 2018 dhe një të ngjashëm të Ethiopian Airlines në mars 2019, të dy model 737 MAX, pa qenë në gjendje ta shmangnin pilotët.

Bilanci ishte 346 vdekje, duke e detyruar këtë model avioni të ndalohej për 20 muaj.

“Pas aksidentit të parë, Boeing dhe Muilenburg e dinin se MCAS ishte një çështje sigurie, por siguruan publikun se 737 MAX ishte “po aq i sigurt sa çdo avion që ka fluturuar ndonjëherë”, kujton SEC në një deklaratë.

“Më pas, pas aksidentit të dytë, Boeing dhe Muilenburg siguruan publikun se nuk kishte gabime apo boshllëqe në procesin e certifikimit MCAS, pavarësisht raporteve për të kundërtën”, shtoi agjencia.

Boeing pranoi në janar 2021 se dy nga punonjësit e saj mashtruan një grup të autoritetit amerikan të aviacionit të ngarkuar me përgatitjen e trajnimit të pilotëve për softuerin MCAS.

Kompania aeronautike ra dakord të paguajë më shumë se 250 milionë dollarë, duke përfshirë një gjobë penale prej 243.6 milionë dhe 500 milionë për dëmshpërblimin e të afërmve të viktimave.

SEC zbuloi se Boeing dhe Muilenburg shkelën ligjet e letrave me vlerë. Ndërsa Boeing dhe ish-ekzekutivi ranë dakord të paguajnë një gjobë, asnjëri nuk pranon ose mohon konkluzionet e agjencisë, thuhet në njoftimin për shtyp.

 

*TiboNews