Bllokohet llogaria e kandidatit për lidershipin e Hong-Kongut

YouTube bllokon llogarinë e kandidatit për lidershipin e Hong-Kongut, John Lee

Masa, e cila nuk ka asnjë ndikim në shanset e tij për të fituar postin, pason vendosjen e sanksioneve të SHBA ndaj Lee dhe zyrtarëve të tjerë të Hong Kongut dhe kinezëve.

Alphabet, e cila zotëron YouTube, tha se kishte hequr llogarinë e fushatës së Lee për të respektuar ligjet e sanksioneve të SHBA-së.

Ish-shefi i sigurisë dhe zyrtari numër 2 i Hong Kongut përgatitet për zgjedhjet e lidershipit më 8 maj.

“Google është në përputhje me ligjet e zbatueshme të sanksioneve të SHBA-së dhe zbaton politikat përkatëse sipas kushteve të shërbimit të saj,” tha kompania për agjencinë e lajmeve Reuters.

Lee, një ish komisar i policisë, tha se bllokimi nuk do të ndikojë në përpjekjen e tij të pakundërshtueshme të fushatës për të udhëhequr Hong Kongun për pesë vitet e ardhshme.

“Ato të ashtuquajturat sanksione ndaj meje janë të paarsyeshme, janë ngacmim, po bëjnë presion të qëllimshëm, duke u përpjekur të më detyrojnë të jem hezitues”, tha Lee në një konferencë për mediat.

Ndërsa interneti në Kinën kontinentale është shumë i censuruar dhe qasja në platformat e huaja të mediave sociale dhe shumë faqe lajmesh janë bllokuar, Hong Kongu gëzon liri më të mëdha nën kornizën në një vend, dy sisteme.

Kritikët e qeverisë së Hong Kongut thonë se këto liri po “gërryen” nga Pekini, të cilin autoritetet e mohojnë.

Lee pritet t’i japë përparësi çështjeve të sigurisë nëse ai merr postin kryesor, pasi më parë ka kërkuar legjislacionin e ri për të zbatuar plotësisht ligjin gjithëpërfshirës të sigurisë kombëtare të vendosur nga Pekini.

Autoritetet në Hong Kong dhe Kinë thonë se ligji ishte i nevojshëm për të rivendosur stabilitetin pas protestave të gjera antiqeveritare në 2019.

Që kur Hong Kongu u kthye në sundimin kinez në vitin 1997, ai ka pasur katër lider, të cilët të gjithë kanë luftuar për të balancuar aspiratat demokratike të disa banorëve me vizionin e udhëheqësve komunistë të Kinës.