Bienalja e Venecias 2022, e drejta e rezistencës

Ndërsa trashëgimia kulturore dhe arti i Ukrainës përballet me shkatërrimin nga bombardimet dhe bombat ruse, artistët ukrainas po dërgojnë një mesazh të fortë përmes pavijonit të Ukrainës dhe një hapësire të veçantë ekspozite në ajër të hapur.

Në ditën e dytë të pushtimit rus të Ukrainës në fund të shkurtit, kuratorja Maria Lanko dhe anëtarët e ekipit të saj paketuan 72 hinka bakri në kuti dhe më pas i ngarkuan në makinën e saj të vogël, të cilën ajo e nxori nga Kievi.

Gypat ishin përbërës të një skulpture të artistit me bazë në Kharkiv, Pavlo Makov. E titulluar “Funtain of Exhaustion”, vepra ishte menduar për ekspozim në La Biennale di Venezia, e njohur zakonisht si Bienalja e Venecias, një nga ekspozitat premierë ndërkombëtare të artit në botë që fillon më 23 prill.

Lanko kaloi mbi një javë duke vozitur mes qyteteve në Ukrainën perëndimore përpara se të shkonte në Austri.

“Unë isha i vetmi në ekip që nuk kisha fëmijë apo vartës, dhe mund të ulesha në makinë dhe të largohesha, gjë që bëra,” tha Lanko në një konferencë për shtyp të mërkurën në Venecia.

Vendosmëria për të qenë i pranishëm në Venecia ishte “një mundësi për t’i kujtuar botës se Ukraina është një komb i pavarur me identitetin e vet”, thanë kuratoret e pavijonit ukrainas Lanko, Lizaveta German dhe Borys Filonenko. “Dhe ndërsa njerëzit tanë luftojnë për këtë të drejtë në një front ushtarak, ne marrim atë kulturor.”