Biden OK publikimit të mijëra dokumenteve të atentatit të John F Kennedy, del në skenë një emër të ri

Mijëra dokumente të klasifikuara që lidhen me vrasjen e ish-presidentit John F. Kennedy janë autorizuar për publikim nga presidenti amerikan Joe Biden, të cilat zbulojnë një emër të redaktuar më parë në hetim.

Administrata Biden ndërmori veprime në dhjetor duke lëshuar mbi 14,000 dokumente, duke iu përmbajtur Aktit të Mbledhjes së të Dhënave të Vrasjes së Presidentit John F. Kennedy të vitit 1992.

Ky akt mandatoi publikimin e të gjitha dokumenteve që kanë të bëjnë me vrasjen e Kenedit deri në vitin 2017.

Pavarësisht zbulimit të të dhënave të vitit të kaluar, afërsisht 3 për qind e dosjeve mbetën të klasifikuara dhe më pas u kthyen në Arkivin Kombëtar për vlerësim të mëtejshëm.

Arkivi përfundoi shqyrtimin e tij më 1 maj dhe Biden certifikoi lëshimin, certifikimin e tij ‘përfundimtar’, të çdo dokumenti të mbetur të autorizuar për t’u deklasifikuar më 30 qershor.

Disa informacione të rëndësishme që janë nxjerrë nga ekspertët, nga dosjet e sapo publikuara është emri i një zyrtari të CIA-s i cili përgjoi postën e Lee Harvey Oswald në muajt para se të qëllonte për vdekje Kenedin në Dallas më 22 nëntor 1963.

Emri i agjentit, Reuben Efron, ishte redaktuar më parë në një memo që ai shkroi për një letër midis Oswald dhe nënës së tij.

Memorandumi, i cili u publikua 61 vjet më parë, thuhet se i ishte dërguar Betty Egerter të CIA-s, shefi i së cilës i tha FBI-së se CIA nuk kishte asnjë informacion për Oswald në ditën e vrasjes. Ndikimi i identifikimit të Efron mbetet i paqartë.

Efron lindi në Lituani në vitin 1911 dhe u transferua në SHBA në vitin 1939. Ai shërbeu në Forcat Ajrore gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe vdiq në vitin 1993.

Qeveria, siç raportohet nga The New York Times, po fsheh 4684 dokumente shtesë, një lëvizje që Presidenti Biden e shpjegoi si të nevojshme për t’u mbrojtur nga dëmtimi i mundshëm i mbrojtjes ushtarake, operacioneve të inteligjencës, zbatimit të ligjit ose marrëdhënieve me jashtë.

Ky vendim për të shtyrë më tej lirimin e tyre dhe për t’i besuar zbulimin e tyre në të ardhmen agjencive të ndryshme ka ndezur debate në publikun e gjerë.

Fondacioni Mary Ferrell, një organizatë historike jofitimprurëse, ndërmori veprime duke kërkuar një urdhër kundër urdhrit të Biden. Megjithatë, përpjekjet e tyre ishin të pasuksesshme, pasi kërkesa e urdhrit u refuzua në Kaliforni të premten e kaluar.

Edhe Robert F. Kennedy Jr, nipi i Presidentit Kennedy dhe kandidat presidencial, shprehu mendimin e tij për këtë çështje përmes një postimi në Twitter, duke theksuar se çështja nuk ka të bëjë me konspiracionin, por më tepër me transparencën.

Ai vuri në dyshim arsyetimin e fshehjes së informacionit në lidhje me një atentat që ndodhi 60 vjet më parë, duke pyetur veten se cilat sekrete të sigurisë kombëtare mund të jenë ende në rrezik.

Në një deklaratë, Biden tha se ai “plotësisht” mbështet aktin e vitit 1992, por shtoi: “Departamentet dhe agjencitë ekzekutive kanë punuar me përpikëri gjatë mijëra orëve shqyrtimi për të siguruar që populli amerikan të ketë akses në çdo fjalë të vetme që është e përshtatshme për t’u shpallur sipas standardet e aktit”.