Bëhuni gati për fenomenin “Super-Hëna blu”

E mërkura e 30 gushtit është një ditë e veçantë, pasi në mbrëmje do të ndodhë fenomeni i Superhënës Blu.

Është një term që e ka origjinën fillimisht nga astrologjia, ajo u krijua për herë të parë nga një astrolog, i cili në mënyrë arbitrare e përkufizoi atë si “një hënë e plotë që ndodh me hënën në ose afër (brenda 90 për qind) afrimit të saj më të afërt me Tokën në një orbitë të caktuar (perigje).

Në orën 12 të së mërkurës së pestë të gushtit, hëna do të arrijë në perigje, pika e saj më e afërt në orbitën e saj në lidhje me Tokën në 221,942 milje (357,181 km) larg.

Dhe 9 orë e 36 minuta më vonë, Hëna do të kthehet zyrtarisht e plotë. Edhe pse një hënë e plotë teorikisht zgjat vetëm një moment, ai moment është i padukshëm për vëzhgimin e zakonshëm, dhe për një ditë apo më shumë para dhe pas, shumica do të flasin për ta parë hënën pothuajse të plotë si “të plotë”: brezi me hije është kaq i ngushtë dhe duke ndryshuar në gjerësinë e dukshme aq ngadalë, saqë është e vështirë për syrin e lirë të dallojë nëse është e pranishme apo nga cila anë është.

Dhe përveç statusit të saj “superhëna”, kjo hënë e plotë do të jetë e dyta që do të ndodhë në muajin gusht, e para që ka ndodhur më 1 gusht. Si rezultat, hëna e dytë e plotë e gushtit më 30 do të cilësohet edhe si hëna “Blu”. Pra, për atë që ia vlen, ajo që do të kemi do të jetë një “Hënë Super Blu”.

Megjithatë, nëse nuk ka ndonjë gjendje të pazakontë atmosferike të pranishme si pluhuri, hiri ose tymi i ajrit, hëna nuk do të duket blu, por vetja e saj normale e verdhë-bardhë.

Nëse po shpresoni t’i hidhni një sy hënës së plotë, shpresat janë tek teleskopi dhe dylbi super të mira.