Bëhuni gati për bebet AI!

Teknologjia e inteligjencës artificiale tani mund të veçojë embrionin gjatë IVF dhe të rrisë mundësinë e shtatzënisë.

Teknologjia e inteligjencës artificiale është tashmë në përdorim në të gjithë Evropën, Azinë dhe Amerikën e Jugut dhe mund të jetë “shumë shpejt” në SHBA, sipas firmës me bazë në Tel Aviv që ishte pioniere e teknologjisë në Izrael.

Softueri zbulon embrionet më të qëndrueshme duke i vlerësuar ato bazuar në veçori që lidhen me rezultate të ndryshme, të tilla si anomalitë gjenetike ose implantimi, që nuk mund të shihen me syrin e njeriut. Klinikat që përdorin algoritmin kanë raportuar një rritje prej 30 për qind në përqindjet e suksesit të IVF.

IVF, ose fekondimi in vitro, përfshin heqjen e një veze nga vezoret e një gruaje dhe fekondimin e saj me spermë mashkullore në një laborator. Nëse veza e fekonduar tregon shenja të rritjes në një embrion, një mjek e vendos atë në mitrën e gruas, duke shpresuar që të rezultojë në një shtatzëni.

Por procesi është i kushtueshëm – mesatarisht më shumë se 12,000 dollarë për seancë – dhe jo i garantuar, me përqindje suksesi rreth 24 përqind në të gjitha grupmoshat, që do të thotë se gratë shpesh kërkojnë më shumë se një përpjekje.

Nuk është hera e parë që AI përdoret për të rritur shanset e shtatzënisë. Muajin e kaluar, shkencëtarët në Kaliforni zhvilluan një algoritëm të ‘testit të shëndetit të spermës’ që skanon notarët për formën e tyre dhe mënyrën se si ata lëvizin për të zgjedhur më të mirët për fekondimin e një veze.

Daniella Gilboa, një embriologe e cila është bashkëthemeluese dhe CEO e AIVF, kompania e teknologjisë riprodhuese që zhvillon algoritmin, tha për Fox News Digital se përzgjedhja e embrionit është një nga vendimet më të rëndësishme gjatë procesit të IVF.

Deri më tani, mjekëve u është dashur të bëjnë këtë zgjedhje. ‘Imagjinoni nëse jeni një embriolog, duke parë embrione të shumta në një mjedis të tensionuar laboratorik dhe duhet të vendosni se cili prej tyre ka potencialin më të mirë për t’u bërë fëmijë. Ju mund të keni tetë, 10 ose 12 embrione që të gjithë duken njësoj dhe ju duhet ta merrni atë vendim vendimtar, ndonjëherë e merrni vetë. Në thelb jeni ju dhe embrionet nën mikroskop.’

Klinikët zgjedhin një embrion duke përdorur pamjen e tij për të përcaktuar cilësinë e tij, por Gilboa shton se “kjo bazohet në analizat subjektive njerëzore që nuk përcaktojnë në të vërtetë shanset aktuale për të mbetur shtatzënë”.

EMA, softueri i vlerësimit të embrionit i fuqizuar nga AI i AVIF, përpunon një sërë të dhënash përtej asaj që syri i njeriut mund të zbulojë për të ndihmuar procesin e përzgjedhjes.

“Inteligjenca artificiale është trajnuar për të zbuluar tipare embrionale që lidhen me rezultate të ndryshme si anomalitë gjenetike, implantimi ose gjinia që nuk mund të shihen me syrin e njeriut.”

Algoritmi i jep secilit embrion një rezultat numerik dhe mjeku mund të marrë vendimin përfundimtar.

AI gjithashtu funksionon shumë më shpejt se njerëzit dhe mund të vlerësojë embrionet në një pjesë të kohës, që do të thotë se mjekët mund të shohin më shumë pacientë dhe të plotësojnë kërkesën.

Sipas Gilboa, vetëm 20 për qind e kërkesës për IVF në SHBA plotësohet nga klinikat ekzistuese.

Softueri i inteligjencës artificiale u trajnua duke përdorur orë të tëra filmime të videove me kalim kohe të embrioneve në zhvillim për të mësuar se cilat ishin të suksesshme dhe cilat nuk ishin të zbatueshme.

Disa shqetësohen se përdorimi i inteligjencës artificiale për të përzgjedhur embrionet në bazë të gjinisë së tyre mund të hapë shpejt portat për foshnjat e dizajnuara, eugjenikën dhe pengesat ligjore që shoqëria jonë mund të jetë e papërgatitur për t’i zgjidhur.

Sipas Gilboa, algoritmi nuk ka për qëllim të zëvendësojë mjekët, pasi njerëzit do të kenë gjithmonë thirrjen përfundimtare.

Ajo shtoi se ajo pret që teknologjia të jetë në SHBA ‘shumë shpejt’.

Softueri gjithashtu mund të zvogëlojë kostot për pacientët nëse mund të mbeten shtatzënë më shpejt.

IVF tradicionale u merr grave mesatarisht tre deri në pesë trajtime për të mbetur shtatzënë, por me AVIF, mesatarja është 1.6 trajtime.