AlbanianEnglish

BE marrëveshje me SHBA për gazin “për inat” të Rusisë

SHBA dhe BE kanë firmosur një marrëveshje të rëndësishme për gazin natyror të lëngshëm, në një përpjekje për të reduktuar varësinë e Evropës nga energjia ruse.

Sipas marrëveshjes, SHBA do i sigurojë BE të paktën 15 miliardë metra/kub karburant shtesë, të njohur si LNG, deri në fund të vitit.

Bashkimi Europian ka njoftuar kohët  e fundit se do të shkurtojë përdorimin e gazit rus si përgjigje ndaj pushtimit rus të Ukrainës.

Kjo do të nënkuptojë rritjen e importeve dhe gjenerimin e më shumë energjive të rinovueshme.

Marrëveshja u njoftua të premten gjatë një vizite tre-ditore të presidentit amerikan Joe Biden në Bruksel.

Joe Biden dhe presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen diskutuan pushtimin rus të Ukrainës dhe ofruan mbështetje të re për Kievin.

Rusia është furnizuesi kryesor i energjisë së Evropës dhe lufta e saj me Ukrainën ka bërë që çmimet e energjisë të arrijnë nivele rekord.

Çmimet e energjisë tashmë po rriteshin përpara pushtimit pasi ekonomitë filluan të rikuperoheshin nga kriza e Covid.

Pushtimi i Ukrainës e shtyu BE-në të zotohet se do të shkurtojë përdorimin e gazit rus me dy të tretat këtë vit duke rritur importet nga vendet e tjera dhe duke rritur energjinë e rinovueshme.

*Tibo News.

You don't have permission to register