BE gati për të ulur përdorimin e energjisë elektrike me 5%

Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen ka bërë thirrje për shkurtim të përdorimit të energjisë elektrike në të gjithë BE-në, si dhe taksa për firmat e energjisë për të trajtuar çmimet e larta.

Në mbledhjen e Parlamentit, ajo tha se çmimet e gazit dhe energjisë elektrike kanë arritur nivelet më të larta të të gjitha kohërave, pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Ajo bëri thirrje që konsumi i energjisë elektrike në orët e pikut të reduktohet me të paktën 5 %.

Por planet për një kufi mbi çmimin e gazit natyror, një eksport kyç rus në BE, u pezulluan.

Plani i përshkruar në Strasburg synon “të ardhurat e tepërta” me propozime për të pakësuar fitimet e prodhuesve të energjisë elektrike ulët dhe për të vendosur një taksë të papritur de facto në sektorët e naftës, gazit dhe qymyrit.

Paratë e mbledhura, të vlerësuara në 140 miliardë euro, planifikohet se do shkojnë për familjet dhe bizneset në 27 shtetet e BE-së.

Shtetet anëtare të BE-së do të shqyrtojnë propozimet me shpresën për një marrëveshje deri në fund të këtij muaji.

Von der Leyen njoftoi gjithashtu se do të vizitonte Ukrainën.

*Tibo News