BE dhe Japonia bashkojnë forcat kundër Kinës

BE dhe Japonia po bashkëpunojnë së bashku në disa fusha “kyçe”, si inteligjenca artificiale, në një përpjekje për të reduktuar varësinë e saj nga Kina.

Sipas Komisionerit të Tregut të Brendshëm të BE-së, Thierry Breton, inteligjenca artificiale do të jetë “çështja kyçe” në takimin me qeverinë japoneze të hënën e ardhshme.

“Unë do të punoj me qeverinë japoneze për të gjetur një mënyrë për të organizuar hapësirën tonë dixhitale bazuar në vlerat tona të përbashkëta, duke përfshirë inteligjencën artificiale,” tha Breton.

Në të njëjtën kohë, ai shtoi se do të krijohet një këshill i partneritetit dixhital ndërmjet BE-së dhe Japonisë, e cila do të fokusohet në fusha të tilla si informatikë kuantike.

Vlen të theksohet se BE dë të bashkëpunojë edhe me Korenë e Jugut në këtë fushë, me të cilën u zhvilluan bisedime të ngjashme javën e kaluar, ku të dyja palët vendosen për të bashkëpunuar në fusha teknologjike si inteligjenca artificiale dhe siguria kibernetike.

Ulja e varësisë nga Kina

Nëpërmjet bashkëpunimit me vendet aziatike që mbajnë një pozicion të fortë në sektorët teknologjikë, Bashkimi Evropian synon të ulë varësinë e tij nga Kina, duke marrë një qasje më të butë se ajo e Shteteve të Bashkuara, e cila po përpiqet të shkëputë ekonominë e saj nga Pekini

Siç i tha Breton Reuters, Bashkimi Evropian dhe Japonia do të bashkëpunojnë gjithashtu në sektorin e gjysmëpërçuesve, pasi Tokio ka një rol “kyç” në zinxhirin e furnizimit dhe kërkon të forcojë më tej industrinë e saj vendase.

Forcimi i industrisë së gjysmëpërçuesve është gjithashtu një dëshirë e zjarrtë e vendeve anëtare të BE-së, pasi gjysmëpërçuesit (çipat) janë komponentë jetikë për industritë pasi ato përdoren në një mori rastesh, nga makinat tek telefonat inteligjentë dhe aplikacionet ushtarake.

Në të njëjtën kohë, gjysmëpërçuesit konsiderohen si çelësi i trajnimit të modeleve të inteligjencës artificiale. Inteligjenca artificiale dhe mikroçipet janë dy fusha kyçe të teknologjisë për të ardhmen, të cilat vendet po përpiqen t’i shfrytëzojnë në mënyrën më efikase.