Banorët e Pekinit nxitojnë për furnizim mes izolimi

Bllokimet dhe masat anti-covid vazhdojnë të zvarrisin banorët në kryeqytetin e Kinës, duke i detyruar ata të grumbullojnë furnizime, edhe pse 3.5 milionë banorët e një vendi janë urdhëruar t’i nënshtrohen testimit të rregullt.

Regjimi i testimit në rrethin e Chaoyang do t’u kërkojë banorëve atje të kalojnë tre raunde testimi në intervale dyditore. Kërkesa vjen pasi disa dhjetëra raste janë gjetur në Pekin.

Pati gjithashtu raportime për bllokime të përgjithshme në rrethet perëndimore të qytetit, me banorët që u tha të mos largoheshin nga zona e përcaktuar. Restorantet dhe ambientet e tjera argëtuese janë mbyllur.

Kina ka ndjekur një politikë strikte zero-COVID-19 që në ditët e para të pandemisë, duke kërkuar bllokime të rrepta dhe izolim jo vetëm për ata që rezultojnë pozitivë për sëmundjen, por edhe për kontaktet e të infektuarve dhe kontaktet e kontakteve.

Ai sistem funksionoi mjaft mirë derisa varianti shumë infektiv i omicron goditi Kinën. Tani bllokimet po bëhen të zakonshme në zona të gjera të vendit, duke testuar durimin e atyre që janë mbyllur në izolim dhe duke rritur shqetësimet për ndikimin ekonomik.

Pekini ka mbetur relativisht i lirë nga mbylljet, në krahasim me vende të tjera si metropoli i Shangait. Por tani ekspertët paralajmërojnë se virusi mund të ketë qenë duke u zvarritur nëpër kryeqytet për një javë dhe se më shumë raste ka të ngjarë të shfaqen tani.

Qyteti regjistroi 51 vdekje në lidhje me COVID-19 të dielën, numri më i lartë njëditor në këtë shpërthim. Autoritetet raportuan 23 000 infeksione të reja në mbarë vendin dhe thanë se shumica e tyre ishin në Shangai.