Banka e Anglisë: Britania e Madhe mund të jetë tashmë në recesion

Banka e Anglisë (BOE)votoi për të rritur normën e saj bazë në 2.25% nga 1.75% të enjten, më e ulët se rritja prej 0.75 pikë përqindjeje që ishte pritur nga shumë tregtarë.

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar u ul pak në gusht, por në 9.9% nga viti në vit mbeti shumë mbi objektivin e bankës prej 2%. Energjia dhe ushqimi kanë shënuar rritjen më të madhe të çmimeve, por inflacioni bazë, i cili i zhvesh këta komponentë, është ende në 6.3% me bazë vjetore.

BOE tani pret që inflacioni të arrijë kulmin në pak më pak se 11% në tetor, nga një parashikim i mëparshëm prej 13%.

Rritja ishte në përputhje me parashikimet e ekonomistëve, megjithatë shumë në treg kishin pritur një rritje prej 75 pikësh bazë, në përputhje me Rezervën Federale të SHBA dhe shumë banka të tjera qendrore të mëdha.

Ajo erdhi pasi Banka e Anglisë tha se besonte se ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar ishte tashmë në një recesion, pasi parashikoi se Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) do të tkurret me 0.1% në tremujorin e tretë, nga një parashikim i mëparshëm prej 0.4% rritje dhe do të pasonte një rënie prej 0.1% në tremujorin e dytë.

Analistë të shumtë, së bashku me shoqatën e biznesit Dhoma Britanike e Tregtisë, kanë thënë më parë se presin që Britania e Madhe të hyjë në një recesion përpara fundit të vitit. Si dhe goditjet e çmimeve të energjisë, ajo përballet me pengesa tregtare për shkak të Covid-19 dhe Brexit, rënies së ndjenjës së konsumatorit dhe rënies së shitjeve me pakicë.

BOE e uli normën e saj bazë, të njohur si norma bankare, në 0.1% në mars 2020 në një përpjekje për të mbështetur rritjen dhe shpenzimet në fillimin e pandemisë së koronavirusit. Megjithatë, ndërsa inflacioni filloi të rritet ndjeshëm në fund të vitit të kaluar, ajo ishte ndër bankat e para kryesore qendrore që nisi një cikël ecjeje në mbledhjen e saj të dhjetorit.

Kjo është rritja e saj e shtatë radhazi dhe i çon normat e interesit në Mbretërinë e Bashkuar në një nivel të parë për herë të fundit në 2008.

 

*TiboNews