Balona në qiellin amerikan që trazoi një botë të tërë, pse?

Lajmi për një balonë kineze mbi qiellin amerikanë ka shkaktuar lumë komentesh në rrjetet sociale dhe shumë njerëz që pyesin se pse Pekini donte të përdorte një mjet relativisht jo të sofistikuar për mbikëqyrjen në kontinentin amerikan.

Aftësitë e këtij baloni të veçantë janë të paqarta, por ekspertët thonë se ai shërben më shumë si një “sinjal” sesa një kërcënim sigurie.

Ai u pa duke fluturuar mbi shtetin e Montanës, disa ditë përpara vizitës së Sekretarit të Shtetit të SHBA-ve Antony Blinken në Kinë.

Diplomati i lartë amerikan pritet të takohet me presidentin e Kinës Xi Jinping, duke e bërë atë të parin në rolin e tij që e bën këtë.

“Pekini ndoshta po përpiqet t’i sinjalizojë Uashingtonit: “Ndërsa ne duam të përmirësojmë lidhjet, ne jemi gjithashtu gjithmonë të gatshëm për konkurrencë të qëndrueshme, duke përdorur çdo mjet të nevojshëm”, pa i shtuar tensionet.

“Dhe çfarë mjeti më të mirë për këtë sesa një tullumbace në dukje e padëmshme,” ka treguar një ekspert i paavrur i energjisë ajrore, He Yuan Ming.

Balonat janë një nga format më të vjetra të teknologjisë së mbikëqyrjes. Ushtria japoneze i përdori ato për të lëshuar bomba në SHBA gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ato u përdorën gjithashtu gjerësisht nga SHBA dhe Bashkimi Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë.

Kohët e fundit, raportohet se SHBA-të kanë marrë në konsideratë shtimin e inflatorëve në lartësi të mëdha në rrjetin e mbikëqyrjes së Pentagonit. Balonat moderne zakonisht rrinë pezull midis 24km-37km mbi sipërfaqen e tokës.

Departamenti Amerikan i Mbrojtjes tha të enjten se balona është “dukshëm mbi vendin ku trafiku ajror civil është aktiv”. Ai tha gjithashtu se kishte besim shumë të lartë se balona i përket Kinës.

Por eksperti i Kinës Benjamin Ho thotë se Pekini ka në dispozicion një teknologji më të sofistikuar mbikëqyrjeje, nëse do të donte të spiunonte.

“Ata kanë mjete të tjera për të spiunuar infrastrukturën amerikane, ose çfarëdo informacioni që dëshironin të merrnin. Baloni ishte për t’u dërguar një sinjal amerikanëve dhe gjithashtu për të parë se si do të reagonin amerikanët”.

Mund të jetë edhe qëllimi i Kinës, që SHBA-të të zbulonin balonën.

Sidoqoftë, ekspertët theksojnë se balonat mund të pajisen me teknologji moderne si kamerat spiune dhe sensorët e radarëve, dhe ka disa avantazhe, kryesori i të cilave është se është më pak i kushtueshëm dhe më i lehtë për t’u vendosur sesa dronët ose satelitët.

Shpejtësia më e ngadaltë e balonës gjithashtu e lejon atë të lëvizë dhe të monitorojë zonën e synuar për periudha më të gjata. Lëvizja e një sateliti, nga ana tjetër, është e kufizuar në kalimin e tij orbital.

Edhe pse Kina nuk e ka pranuar se ka lëshuar balonën, Michel thotë se nuk ka gjasa që dikush tjetër të jetë përgjegjës.

*Tibo News