Astronautët presin sot një përgjigje nga Alienët, ja mesazhi i 40 viteve më parë

Astronautët mezi presin të shohin nëse sot do të jetë dita kur njerëzimi do të zbulojë nëse kemi ndonjë fqinj inteligjent në kozmos, katër dekada pasi u dërgua një mesazh në univers.

Mesazhi përmban 13 vizatime që përshkruanin historinë e jetës në Tokë përmes fazave të evolucionit.

Më pas u transkriptua në valë radio dhe u transmetua në hapësirë nga astronautët në Universitetin e Stanfordit më 15 gusht 1983, me synimin për të krijuar kontakt me jetën inteligjente aliene në të ardhmen.

Sot, shkencëtarët në Japoni do të fillojnë të skanojnë qiellin për një përgjigje, sipas gazetës japoneze Asahi Shimbun.

Altair – ylli i 12-të më i ndritshëm në qiellin e natës, i gjetur në konstelacionin Aquila 16.7 vite dritë larg nga pika jonë e zbehtë blu mund të jetë zona e parë e universit të vëzhgueshëm që dërgon një mesazh dhe që përgjigjet që në orën 9.

“Altair mund të ketë një planet, mjedisi i të cilit mund të mbajë jetën,” thonë shkencëtarët.

Një ekzoplanet është çdo planet jashtë sistemit tonë diellor që rrotullohet rreth një ylli – megjithëse ka ekzoplanete lundrues të lirë të quajtur “planetë mashtrues” që janë të palidhur në hapësirë, sipas NASA-s. Duke përdorur antena nga Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore (JAXA) në Japoninë qendrore, Narusaëa dhe ekipi i tij do të kalojnë orë të tëra duke kërkuar në qiell për ndonjë shenjë të një mesazhi që përgjigjet.

Gjithashtu në mesazhin 40-vjeçar përfshihet edhe njohja e sistemit tonë diellor dhe një shpjegim i ADN-së.

Megjithëse astronomët janë të përkushtuar për të filluar kërkimin e tyre, ekipi në mënyrë simbolike zgjodhi datën që të përkojë me datën e kalendarit hënor të Tanabata. Në Japoni, Tanabata – i referuar gjithashtu si “festa e yjeve” – festohet në ditën e shtatë të datës së shtatë. muaji i çdo viti, por për kalendarin hënor, Tanabata bie më 22 gusht, gjë që bëri që Narusawa dhe ekipi i tij të zgjidhnin ditën e sotme si fillimin për të filluar kërkimin, sipas gazetës.

Edhe nëse sot nuk është dita kur njerëzit marrin një fije shprese se nuk janë vetëm në univers, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se misioni ka dështuar.

Besohet se “Përshëndetje, a është dikush atje?” mesazhi – i dërguar në vitet 1980 nga profesorët Masaki Morimoto dhe Hisashi Hirabayashi ka pasur kohë të mjaftueshme për të arritur planetët që rrethojnë Altair dhe nëse ka jetë inteligjente që jeton në atë planet, ata mund të jenë përgjigjur tashmë.

Shkencëtarët janë të përgatitur të presin më gjatë nëse nuk ka përgjigje sot.