Asteroidi 2023 BU kalon më afër Tokës se disa satelitë

Një asteroid i madh ka kaluar pranë Tokës disa ditë më parë.

Rreth madhësisë së një minibusi, shkëmbi hapësinor i njohur si 2023 BU, u përplas mbi majën jugore të Amerikës së Jugut  fundjavën e kaluar.

Me një afrim prej 3,600 km, ai llogaritet objekt tepër i afërt meTokën. Dhe kjo ngjarje ilustron se si ka ende asteroidë me përmasa të konsiderueshme që qëndrojnë pranë Tokës që mbeten për t’u zbuluar.

Eventi u kap nga astronomi amator Gennadiy Borisov, i cili operon nga Nauchnyi në Krime, gadishulli që Rusia mori nga Ukraina në vitin 2014.

Vëzhgimet vijuese kanë përmirësuar atë që dimë për madhësinë e 2023 BU dhe, më e rëndësishmja, orbitën e tij.

Kjo është mënyra se si astronomët mund të ishin kaq të sigurt se do të humbiste planeti, edhe pse ai hyri brenda harkut të zënë nga satelitët e telekomunikacionit në botë, të cilët ndodhen 36,000 km mbi ne.

Shanset për të goditur një satelit janë shumë, shumë të vogla.

Edhe nëse 2023 BU do të kishte qenë në një kurs përplasjeje të drejtpërdrejtë, do të kishte’ luftuar’ që të bënte shumë dëme.

Me një madhësi të vlerësuar prej 3,5 deri në 8,5 metra të gjerë, shkëmbi ka të ngjarë të jetë shpërbërë lart në atmosferë. Megjithatë, do të kishte prodhuar një top zjarri spektakolar.

Për krahasim, meteori i famshëm Chelyabinsk që hyri në atmosferën e Tokës mbi Rusinë jugore në vitin 2013 ishte një objekt afërsisht 20 m i gjerë. Ajo prodhoi një valë tronditëse që theu dritaret në tokë.

Shkencëtarët në agjencinë amerikane të hapësirës NASA thonë se orbita e 2023 BU rreth Diellit është modifikuar nga takimi i tij me Tokën.

Graviteti i planetit tonë e tërhoqi atë dhe ndryshoi rrugën e tij nëpër hapësirë.

“Përpara se të takonte Tokën, orbita e asteroidit rreth Diellit ishte afërsisht rrethore, duke përafruar orbitën e Tokës, duke marrë 359 ditë për të përfunduar orbitën e tij rreth Diellit”, tha agjencia në një deklaratë.

“Pas takimit të tij, orbita e asteroidit do të jetë më e zgjatur, duke e zhvendosur atë rreth gjysmës së rrugës midis orbitave të Tokës dhe Marsit në pikën e tij më të largët nga Dielli. Më pas asteroidi do të përfundojë një orbitë çdo 425 ditë.”

Po bëhet një përpjekje e madhe për të gjetur asteroidët shumë më të mëdhenj që me të vërtetë mund të dëmtojnë nëse do të godasin Tokën.

‘Përbindëshat e vërtetë’, si shkëmbi 12 km i gjerë që zhduku dinosaurët, ka të ngjarë të jenë zbuluar të gjithë dhe nuk janë shkak për shqetësim. Por duhet pranuar se nuk ka asgjë të sigurt!

Statistikat tregojnë se ndoshta vetëm rreth 40% e këtyre asteroidëve janë parë dhe vlerësuar për të përcaktuar nivelin e kërcënimit që mund të paraqesin.

Objekte të tilla do të shkaktonin shkatërrim në shkallë të qytetit nëse do të preknin tokën.

*Tibo News