Artisti rus promovon paqen me Ukrainën

Inxhinieri në pension Vladimir Ovchinnikov ka kaluar dekada duke pikturuar murale në qytetin e tij të vogël në jug të Moskës, por zbulon se një pjesë e artit të tij nuk është e mirëpritur pas pushtimit rus të Ukrainës.

“Ata e kanë lyer atë,” tha Ovchinnikov, 84 vjeç, në një dyqan të braktisur në një fushë afër Borovsk, qyteti i tij me rreth 10 000 banorë, dy orë me makinë nga kryeqyteti rus.

Ovchinnikov kishte pikturuar një flamur ukrainas blu-verdhë në njërën anë të ndërtesës, por ai ishte mbuluar me bojë të bardhë.

Duke lëvizur me shpejtësi, ai nxori një laps të zi dhe filloi të vizatonte një pëllumb mbi gëlqere, derisa një tjetër vendas u afrua dhe kërcënoi se do të thërriste policinë.

Por Ovchinnikov këmbënguli se ai nuk kishte frikë për të vazhduar përpjekjet e tij.

“Në moshën time nuk kam frikë nga asgjë”, tha ai në një intervistë. “Nëse ka ndonjë ankesë ndaj meje, askush nuk do të vuajë”.

Që kur Rusia dërgoi trupa në Ukrainë më 24 shkurt, autoritetet kanë lëvizur kundër çdo shenjë kundërshtimi ndaj asaj që Moska e quan një “operacion ushtarak special” në vendin properëndimor.

Mijëra protestues janë arrestuar, media e pavarur janë mbyllur dhe disa njerëz janë dënuar dhe gjobitur sipas një ligji që e bën krim “diskreditimin” e forcave të armatosura ruse.

Ovchinnikov është një prej tyre. Ai u gjobit me 35 000 rubla (rreth 400 euro) pasi vizatoi një vajzë të vogël me ngjyrat e flamurit të Ukrainës me tre bomba të varura mbi kokën e saj në një ndërtesë në Borovsk.

Edhe ajo ishte zbardhur dhe Ovchinnikov pikturoi një pëllumb në vend të tij.

Ai mori më shumë se 150 donacione nga vendasit për të ndihmuar në pagesën e gjobës.

Ovchinnikov është i njohur për artin e tij në Borovsk dhe rreth tij dhe një nga vizatimet e tij kushtuar çlirimit të qytetit nga trupat naziste në vitin 1942 zbukuron muret e zyrës së rekrutimit të qytetit.

Një nga muralet e tij të fundit, të dy grave që mbajnë duart me fjongo që përputhen me ngjyrat e flamurit rus dhe ukrainas në flokët e tyre, deri më tani ka mbetur e paprekur.

“Kjo miqësi është shkatërruar, ne mund të kemi vetëm nostalgji,” tha Ovchinnikov, duke shtuar se vizatimi ishte një kopje e një posteri të epokës sovjetike.

Arti i tij ka pasur prej kohësh një avantazh politik. Në vitin 2003, Ovchinnikov hasi në një libër me emrat e viktimave të represionit sovjetik në rajonin e Kaluga, ku ndodhet Borovsk, duke renditur ata që ose u pushkatuan ose u dërguan në Gulag.

Në 2015 dhe 2016, Ovchinnikov pikturoi portretet e viktimave të represionit në muret e Borovsk, çdo herë duke parë vizatimet e hequra ose të vandalizuara.

Ovchinnikov shqetësohet se shoqëria ruse po copëtohet nga një “skizmë” e re dhe ka frikë se vendi mund të shkojë “në një drejtim shumë të keq”.

Ai tha se do të vazhdojë punën e tij, duke besuar në fuqinë e artit për të promovuar paqen.

“Unë vizatoj për të treguar se si i kuptoj gjërat… dhe ndoshta për të pasur ndikim tek të tjerët”, tha ai. “Është për ata që nuk i intereson politika… që nuk dinë asgjë dhe ulen vetëm para televizorit”.

 

*Përkthyer dhe përshtatur nga TiboNews.