Arsyeja e çuditshme pse mushkonjat preferojnë të pickojnë disa njerëz

Përveçse janë një shqetësim, mushkonjat janë insektet më vdekjeprurëse për njerëzit në planet.

Por disa njerëz betohen lart e poshtë se të janë më tërheqës ndaj dëmtuesve të zhurmshëm.

Ata janë njerëzit që kthehen nga një festë në plazh të mbuluar me skuqje dhe ndjesi të kruajtjes dhe këmbëngulin që festa të zhvendoset sapo të fillojë të bjerë nata.

Rezulton se ata kanë të drejtë dhe ka disa shpjegime shkencore për preferencat e mushkonjave për gjakun e njerëzve të caktuar.

Dermatologia Lindsey Zubritsky ka vendosur të shpjegojë faktorët e ndryshëm që përcaktojnë nëse keni më shumë gjasa për të tërhequr mushkonjat.

Dhe në fakt janë disa:

E para është djersa. Mushkonjat femra pinë gjak gjitarësh dhe mënyra më e mirë për të gjetur atë që duan është përmes djersës.

Zubritsky shpjegoi: “Mushkonjat tërhiqen nga djersa dhe njerëzit që kanë temperaturë më të lartë. Mushkonjat tërhiqen veçanërisht nga gjëra të tilla si amoniaku, acidi urik, acidi laktik dhe kështu njerëzit që ushtrojnë shumë pak kanë më shumë gjasa të pickohen nga mushkonjat.

Një faktor tjetër është një lajm i keq për adhuruesit e birrës. “Gjëra të tjera që mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj pickimit të mushkonjave është pirja e një birre. Studimi zbuloi se vetëm duke pirë një kanaçe birrë mund t’ju bëjë më tërheqës për mushkonjat”.

Dhe, së fundmi, bakteret

“Lloji dhe numri i baktereve që jetojnë në lëkurën tonë mund të na bëjnë pak a shumë tërheqës për mushkonjat. Kjo shpjegon gjithashtu pse ne kemi më shumë gjasa të pickohemi në kyçet e këmbëve sepse ka koloni më të forta bakteriale në këtë zonë”.

Në një video të veçantë Zubritsky ndau disa faktorë të tjerë që mund t’i bëjnë njerëzit më të ‘shijshëm’ për mushkonjat.

“Mushkonjat kanë tendencë të zbulojnë se njerëzit me grupin e gjakut O janë shumë më të shijshëm se çdo lloj tjetër gjaku”.

“Një gjë tjetër, mushkonjat tërhiqen nga dioksidi i karbonit. Sa më rëndë të merrni frymë, aq më tërheqës do të jeni. Njerëzit që janë më të mëdhenj ose më të shëndoshë ë kanë tendencë të marrin frymë më shpesh dhe të marrin më shumë dioksid karboni, dhe për këtë arsye janë më tërheqës për mushkonjat.

Dhe së fundi, ju mund të zgjidhni të vishni një këmishë më të lehtë. Veshja me ngjyra që vishni mund të përcaktojë nëse ju pickoheni apo jo”.

“Ngjyrat më të errëta si e zeza dhe jeshile janë më të lehta për t’u dalluar nga mushkonjat, kështu që nëse doni të shmangni pickimin, provoni të vishni një ngjyrë më të çelur si e bardha.”