Aroma e trëndafilit, ndikim në kujtimin dhe emocionet e trurit

Çfarë hyn në kujtesën afatgjatë të një personi dhe çfarë jo? Truri vazhdimisht merr vendime dhe filtron informacione. “Kjo është ajo ku aroma hyn në lojë,” thotë neurobiologu Jürgen Kornmeier i Institutit për Psikologjinë Kufitare dhe Higjienën Mendore në Freiburg.

Pjesëmarrësve të studimit, i cili u botua në revistën profesionale “Nature”, iu dha detyra të mësonin fjalët japoneze. Ato subjekte që pikturuan trëndafila ndërsa studionin dhe thithnin atë aromë gjatë natës, patën më shumë sukses në test. Të 165 pjesëmarrësit morën pako aromash, por vetëm 50% e kishin aromën brenda, 50% e tjerë jo. Ata studiuan gjithsej 40 fjalë për tre ditë. Kur dy grupet u krahasuan përfundimisht, rezultoi se grupi që studionte me erën e trëndafilave ishte në gjendje të mbante mend 8.5 për qind më shumë fjalë se ai që nuk mbante mend, shkruan Deutsche Welle.

Pse truri kujton më mirë me erë?

“Kur mësojmë diçka, ka të bëjë gjithmonë me kontekstin,” thotë Kornmeier. Sipas tij, aromat mund të luajnë një rol. Fjalët lidhen me nuhatjen gjatë mësimit. Truri i kujton më mirë fjalët dhe i kujton ato më mirë në test. Prandaj, pjesëmarrësit u lejuan të nuhasin aromën e trëndafilave përpara testit. Truri i gjen informacionet në lidhje me nuhatjen më shpejt.

Erërat aktivizojnë trurin veçanërisht fuqishëm, kanë treguar skanimet e trurit në eksperimentet e mëparshme. Erërat aktivizojnë hipokampusin, i cili është ndërmjetësi midis kujtesës afatshkurtër dhe afatgjatë në tru. Teoria thotë se informacioni i marrë në këtë mënyrë është më i thellë i gdhendur në kujtesën afatgjatë.