Ardhja e Mbretit Charles III

I kategorizuar nga disa si “ndërhyrës”, për dekada me radhë avokatët kushtetues kanë debatuar nëse Princi Charles do të jetë një reformist kur të pasojë Mbretëreshën. Në mënyrë të veçantë, “memot e tij merimangë” drejtuar ministrave të qeverisë, të cilat dëshmojnë pikëpamjet e tij për çështje politike si ndryshimi i klimës, janë përdorur si një tregues se ai nuk do të ishte “politikisht neutral” dhe do të riformulonte marrëdhëniet midis Kurorës dhe parlamentit.

Spekulimet fiktive se çfarë do të ndodhë kur Charles të bëhet mbret ka pasur gjithashtu të shumta. Në adaptimin e shfaqjes skenike të vitit 2017, Mbreti Charles III, monarku përpiqet të zbatojë vullnetin e tij duke refuzuar miratimin mbretëror ndaj ligjeve. Në mënyrë të pandjeshme sugjeron që Charles do të ishte një mbret që do të përdorte dekretin e lashtë  dhe fuqitë prerogative për të shpërndarë parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar, duke përdorur rolin e Kurorës si komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura britanike për të mbrojtur pozicionin e saj.

Megjithatë, në vitin 2018, “mbreti në pritje” dha treguesin e tij më të fortë se status quo-ja do të ruhet. Kur u pyet në një intervistë nëse ai do të ishte një mbret “ndërhyrës” apo aktivist, Princi Charles tha: “Unë nuk jam aq budalla”.

Komentei i tij ishin një sinjal i qartë i respektit për sovranitetin parlamentar të Mbretërisë së Bashkuar dhe shkuan disi për të shuar thirrjet nga ata që duan që Mbretëria e Bashkuar të rishikojë rolin e mbretërve. Por nëse shikoni se çfarë mund të bëjë aktualisht monarkia e Mbretërisë së Bashkuar, nuk ka gjasa në realitet që Kurora të jetë në gjendje të rimarrë fuqitë historike edhe nëse do të donte.

 

Kompetencat e monarkut

Që nga mbretërimi i Mbretit John dhe nënshkrimi i Magna Carta në 1215, Mbretëria e Bashkuar ka pasur një sistem monarkie të kufizuar me ligj, por nuk ka ecur pa probleme. Tensioni i gjatë midis Kurorës dhe subjekteve të saj u pa kur mbreti Charles hyri në parlament në 1642 për të arrestuar parlamentarët për tradhti. Revolucioni dhe për një periudhë të shkurtër MB-ja duke u bërë një “republikë” nën Oliver Cromwell, shërbejnë si kujtues të pasojave të monarkëve që përpiqen të zbatojnë në mënyrë arbitrare pushtetet e tyre. Rivendosja e kurorës në 1660 me Mbretin Charles II, Rasti i Proklamatave në 1611, i cili thoshte se mbreti nuk mund të bëjë ligj pa pëlqimin e parlamentit dhe miratimi i Ligjit të të Drejtave në 1689, e detyruan monarkun të pranonte vullnetin demokratik të parlamentit.

Sot, Mbretëria e Bashkuar ka një monarki kushtetuese, një kryetar shteti i kufizuar nga parlamenti. Aftësia për të bërë ligje qëndron në Westminster. Ndërsa monarku duhet të japë pëlqimin mbretëror përpara se një projekt-ligj të bëhet ligj, ai konsiderohet si një ushtrim fuqie. Në fakt monarku i fundit që refuzoi të miratonte ishte Mbretëresha Anne në 1707.

Edhe pse monarku nuk ka më një rol të drejtpërdrejtë legjislativ ose ekzekutiv, ata megjithatë mbajnë pushtete dhe privilegje të rëndësishme. Për shembull, ata mund të shpërndajnë ose të thërrasin përsëri parlamentin. Ata gjithashtu mund të emërojnë dhe shkarkojnë ministra, përfshirë kryeministrin. Monarku ka gjithashtu fuqinë të lëshojë urdhra në këshill, pasaporta, falje mbretërore dhe të shpallë luftë. Monarku mban gjithashtu disa tituj të tjerë si Kryetar i Kishës së Anglisë, Commonwealth dhe Shërbimi Civil. Ata gjithashtu kanë fuqi për të dhënë nderime dhe dekorata.

Megjithatë, realiteti është se monarku, me konventë, do t’i ushtrojë këto kompetenca vetëm me këshillën e qeverisë së tyre. Për më tepër, disa tani argumentojnë se konventa të tilla shtrihen më gjerësisht në këshillat e parlamentit, për shembull në lidhje me kohën kur Britania e Madhe do të shkojë në luftë.

 

*TiboNews