Arbitrja e parë femër në Kupën e Botës, Frappart bën histori

Gjyqtarja franceze Stephanie Frappart do të jetë e para grua që do të marrë drejtimin e një ndeshjeje të Kupës së Botës për meshkuj kur Gjermania të përballet me Kosta Rikën. Kjo është gjithashtu hera e parë që të gjithë zyrtarët në një ndeshje të Kupës së Botës do të drejtohen nga një ekip vetëm me femra, duke e bërë atë pjesë të një arritjeje historike të përfshirjes së femrave në sport.

Edhe në futbollin e femrave, referimi lidhet gjithmonë me gjyqtarët meshkuj që drejtojnë ndeshjen. Kjo ndihej si një praktikë diskriminuese pasi nuk ishte edhe aq rast kompetence, por më shumë për përfaqësim, pasi ekzistonte ky nocion që ndoshta gratë nuk do të jenë në gjendje të përballojnë presionin e një sporti intensiv si futbolli.

Gjërat filluan të ndryshonin në 25 vitet e fundit, gjithçka filloi kur një ekip prej 31 gjyqtaresh femra ishte në krye të edicionit të tretë të Kupës së Botës të FIFA-s për femra në vitin 1999. Lojërat Olimpike verore të vitit 2000 patën gjithashtu gjyqtare femra në të gjitha ndeshjet e femrave. Që atëherë, ata kanë bërë përparim edhe në lojërat e meshkujve, siç evidentohet nga numri i gjyqtareve femra që marrin përgjegjësinë në ligat më të mira evropiane si Premier League e Anglisë, Bundesliga gjermane dhe Liga 1 franceze mes tyre.

38-vjeçarja franceze drejtoi ndeshjet e meshkujve në kualifikimet e Kupës së Botës dhe Ligën e Kampionëve, si dhe në finalen e Kupës së Francës për meshkuj të këtij viti. Ajo gjithashtu mori drejtimin e finales së Kupës së Botës për femra 2019 për FIFA-n.

Është inkurajuese të shohësh që FIFA sinjalizoi një shenjë të fortë mbështetjeje duke përfshirë gjyqtare femra në ngjarjen globale, e cila do të bëjë përfshirjen dhe fuqizimin e grave të ndodhë në një shkallë më të gjerë, duke frymëzuar brezat e ardhshëm që janë dëshmitarë të kësaj arritjeje tani.