Apple prezanton fjalën e fundit të teknologjisë

Apple ka prezantar fjalën e fundit të teknologjisë me një realitet të përzier, Vision Pro, në Konferencën Botërore të Zhvilluesve 2023. Kufjet janë krijuar për të zhbllokuar një univers të ri aplikacionesh virtuale dhe të realitetit të shtuar. Duke filluar nga 3,499 dollarë, kufjet do të jenë të disponueshme në fillim të vitit 2024 në SHBA dhe në vende të tjera më vonë vitin e ardhshëm.

Sistemi përdor lëvizjet e syve dhe duarve për navigim, pa kontrollues të jashtëm, dhe gjithashtu përdor hyrjen zanore. Kufjet përdorin një veçori të quajtur Eye Sight që tregon sytë e përdoruesit nëse janë në modalitetin e realitetit të shtuar. Vision Pro krijon  një përvojë më ndërvepruese për përdoruesit.

Megjithatë, ndryshe nga konkurrentët Microsoft dhe Meta, Apple shmangi qëllimisht përdorimin e termave si “metaverse”, “AR” dhe “VR”, në vend të kësaj duke iu referuar teknologjisë së saj si “kompjuteri hapësinor i parë”.

Emocioni rreth ndikimit të mundshëm të kufjeve të Apple në shenjat e lidhura me metavers u zbut nga një padi e re e SEC e shpallur në të njëjtën ditë. Shenjat në kategorinë metaverse si The Sandbox (SAND) dhe Render token ranë përkatësisht 11,50% dhe 14,08% në 24 orët e fundit.