Apple, Meta dhe Google do të hetohen nga BE

BE-ja ka njoftuar hetime ndaj disa prej firmave më të mëdha të teknologjisë në botë për praktika jo konkurruese.

Meta, Apple dhe Alphabet, që zotërojnë Google, po shqyrtohen për shkelje të mundshme të Aktit të Tregjeve Digjitale (DMA) prezantuar në vitin 2022.

Nëse zbulohet se kanë thyer rregullat, firmat mund të përballen me gjoba të mëdha deri në 10% të xhiros së tyre vjetore.

Shefja ‘antitrust’ e BE-së Margrethe Vestager dhe kreu i industrisë Thierry Breton njoftuan hetimet të hënën.

Vetëm gjashtë kompani kanë detyrime sipas DMA, por ato janë gjithashtu teknologjia më e madhe në perëndim, Apple, Meta dhe Google që do të hetohen nga firmat e BE-së: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft dhe Bytedance.

Asnjë nga firmat nuk është në të vërtetë me bazë në Evropë – pesë prej tyre janë në SHBA, ndërsa Bytedance ka selinë e saj në Pekin.

Tre prej tyre tani po përballen me pyetje vetëm dy javë pasi kanë dorëzuar raportet e tyre të pajtueshmërisë, të cilat do të jenë përpiluar me përpikëri.

Ajo vjen tre javë pasi BE-ja gjobiti Apple me 1.8 miliardë euro (1.5 miliardë £) për shkeljen e ligjeve të konkurrencës mbi transmetimin e muzikës.

Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara akuzuan Apple për monopolizimin e tregut të smartfonëve në një padi historike kundër gjigantit të teknologjisë të prezantuar javën e kaluar.

Një zëdhënës i Apple thotë se kompania do të angazhohet në mënyrë konstruktive me hetimin dhe se ata janë të sigurt se plani i tyre përputhet me Aktin e Tregjeve Dixhitale. Ata shtuan se ekipet e tyre krijuan një sërë mekanizmash për të respektuar legjislacionin historik të BE-së, si dhe mbrojtjen e privatësisë dhe sigurisë për përdoruesit e BE-së.

Pesë hetime
BE tha se do të hetojë pesë akte të ndryshme të mundshme të mospërputhjes në njoftimin e saj:

1 dhe 2 – Nëse Apple dhe Alphabet nuk po i lejojnë aplikacionet të komunikojnë lirshëm me përdoruesit dhe të bëjnë kontrata me ta
3 – Nëse Apple nuk po u jep përdoruesve zgjedhje të mjaftueshme
4 – Nëse Meta po u kërkon njerëzve në mënyrë të padrejtë të paguajnë për të shmangur përdorimin e të dhënave të tyre për reklama
5 – Nëse Google preferon mallrat dhe shërbimet e vetë firmës në rezultatet e kërkimit

Sipas pikës së tretë, BE-ja thotë se Apple është i detyruar të lejojë përdoruesit të çinstalojnë lehtësisht aplikacionet në pajisjet e tyre, të ndryshojnë cilësimet e paracaktuara dhe t’u jepen “ekranet e zgjedhjes” për t’i lejuar ata të përdorin shfletues ose motorë kërkimi të ndryshëm.

BE thotë se “ekrani i zgjedhjes” i shfletuesit të internetit të Apple nuk u jep njerëzve zgjedhje të mjaftueshme dhe tha se disa aplikacione, si Apple Photos, nuk mund të fshihen fare.