Apple, Google dhe Microsoft duan të eliminojnë fjalëkalimet

Në 5 maj, Ditën Botërore të Fjalëkalimit mund të kemi ardhur një hap më afër ditës që fjalëkalimet të jenë histori e së kaluarës.

Në një përpjekje të përbashkët, gjigantët e teknologjisë Apple, Google dhe Microsoft njoftuan se janë angazhuar të krijojnë mbështetje për hyrjen pa fjalëkalim në të gjitha platformat celulare apo desktop në vitin e ardhshëm.

Në mënyrë efektive, kjo do të thotë se vërtetimi pa fjalëkalim do të vijë në të gjitha platformat kryesore të pajisjeve në një të ardhme jo shumë të largët, si në Android ashtu edhe iOS.

Një proces identifikimi pa fjalëkalim do t’i lejojë përdoruesit të zgjedhin telefonat e tyre si pajisjen kryesore të vërtetimit për aplikacionet, faqet e internetit dhe shërbimet e tjera dixhitale, siç detajoi Google në një postim në blog.

Një sistem pa fjalëkalim do ta bëjë shumë më të vështirë për hakerët të komprometojnë detajet e hyrjes nga distanca pasi identifikimi kërkon qasje në një pajisje fizike.

Deri më tani, Apple, Google dhe Microsoft kanë thënë të gjithë se ata presin që aftësitë e reja të identifikimit të bëhen të disponueshme nëpër platforma vitin e ardhshëm.

Megjithatë, një udhërrëfyes më specifik nuk është shpallur.

Edhe pse komploti për të vrarë fjalëkalimin ka nisur prej vitesh, ka shenja që, këtë herë, mund të ketë më në fund sukses.