‘Anonymous’ i shpall luftë kibernetike Rusisë

Më shumë se tre javë më parë, një llogari e njohur në Twitter me emrin “Anonymous” deklaroi se grupi i aktivistëve po zhvillonte një “luftë kibernetike” kundër Rusisë.

Që atëherë, llogaria e cila ka më shumë se 7.9 milionë ndjekës, me rreth 500 000 të fituar që nga pushtimi rus i Ukrainës, ka marrë përgjegjësinë për çaktivizimin e faqeve të web-it të njohura të qeverisë ruse, lajmeve, korporatave dhe rrjedhjen e të dhënave nga subjekte të tilla si Roskomnadzor, agjencia federale përgjegjëse për censurimin e mediave ruse.

Por a është e vërtetë ndonjë nga këto?

Duket se është, thotë Jeremiah Fowler, një bashkëthemelues i kompanisë së sigurisë kibernetike Security Discovery, i cili ka punuar me studiues në kompaninë e internetit Website Planet në përpjekje për të verifikuar pretendimet e grupit.

“Anonymous ka dëshmuar se është një grup shumë i aftë që ka depërtuar në disa objektiva, regjistrime dhe baza të të dhënave me vlerë të lartë në Federatën Ruse,” shkroi ai në një raport që përmbledh gjetjet.

Nga 100 baza të të dhënave ruse që u analizuan, 92 ishin komprometuar, tha Fowler.

Ato u përkisnin shitësve me pakicë, ofruesve rusë të internetit dhe faqeve të internetit ndërqeveritare, duke përfshirë Commonwealth-in e Shteteve të Pavarura ose CIS, një organizatë e përbërë nga Rusia dhe vende të tjera ish-sovjetike që u krijua në 1991 pas rënies së Bashkimit Sovjetik.

Shumë skedarë të CIS u fshinë, qindra dosje u riemëruan në “putin_stop_this_war” dhe adresat e postës elektronike dhe kredencialet administrative u ekspozuan, tha Fowler, i cili e krahasoi atë me sulmet me qëllim të keq “MeowBot” të vitit 2020, të cilat “nuk kishin asnjë qëllim përveç një skripti keqdashës që fshihej nxirrte të dhënat dhe i riemërtoi të gjithë skedarët.”

Një tjetër bazë e të dhënave e hakuar përmbante më shumë se 270 000 emra dhe adresa email-i.

“Ne e dimë me një fakt se hakerët gjetën dhe ndoshta iu qasen këtyre sistemeve,” tha Fowler. “Ne nuk e dimë nëse të dhënat janë shkarkuar ose çfarë planifikojnë të bëjnë hakerët me këtë informacion.”

Bazat e tjera të të dhënave përmbanin informacione sigurie, fjalëkalime të brendshme dhe një numër shumë të madh çelësash sekretë, të cilët zhbllokojnë të dhënat e koduara, tha Fowler.

Sa i përket faktit nëse kjo ishte puna e Anonymous, Fowler tha se ai ndoqi pretendimet e Anonymous dhe afati kohor përputhet, sipas tij.

Llogaria ka pretenduar gjithashtu se ka ndërprerë faqet e internetit të organizatave dhe agjencive të mediave kryesore ruse, të tilla si kompania energjetike Gazprom dhe agjencia e lajmeve e sponsorizuar nga shteti RT.

“Shumë nga këto agjenci kanë pranuar se janë sulmuar,” tha Fowler.

Sulmet që i bëhet këtyre faqeve synojnë të çaktivizojnë faqet e internetit duke i mbushur me trafik. Këto faqe interneti, dhe shumë të tjera, janë mbyllur në pika të ndryshme javët e fundit, por raportohet se janë gjithashtu në shënjestër të grupeve të tjera, duke përfshirë rreth 310 000 vullnetarë dixhitalë që janë regjistruar për llogarinë Telegram “IT Army of Ukraine”.