Amazona digjet në “kufirin e ri të shpyllëzimit”

Amazona po digjet në “kufirin e ri të shpyllëzimit”, sipas ambjentalistëve.

Në 12 vitet e fundit, Amazona nuk ka djegur kurrë kaq shumë në një muaj gusht. Në këtë 2022, flakët dogjën 18% më shumë territor sesa në gusht 2021.

Zona më kritike ndodhet në udhëkryqin e Amazonas, Acre dhe Rondonia, një rajon pothuajse me madhësinë e Spanjës i njohur si Amacro, autoritetet e të cilëve nisën një projekt të diskutueshëm të Zonës së Zhvillimit të Qëndrueshëm në 2021 me mbështetjen e presidentit Jair Bolsonaro.

Për Greenpeace, objektivi i vërtetë i nismës është të “stimulojë prodhimin bujqësor” në një territor të banuar nga 1.8 milionë banorë.

“Ky është kufiri i ri i shpyllëzimit,” thekson Rómulo Batista, zëdhënës i asaj shoqate mjedisore.

Në disa vende, tymi është aq i trashë sa dukshmëria është zvogëluar shumë dhe era e djegies është pothuajse e padurueshme.

Në zonat tashmë të shkatërruara, peizazhi është i shkretuar: ku dikur dominonte një shtresë e trashë e gjelbër e vegjetacionit, tani ka sipërfaqe të mëdha dheu të zezë ose gri të errët.

Dhe në zonat që ende digjen, flakët veprojnë si fenerë mes reve të tymit të krijuara nga një mori burimesh magmatike të ndara nga disa metra.

Natën, të parë nga lart, këto vatra duken si vullkane të vogla shpërthyese.

Për banorët e Porto Velhos, kryeqyteti i shtetit të Rondonias, ky muaj gusht ka qenë veçanërisht i vështirë.

Shpyllëzimi dhe zjarret në pyje janë rritur ndjeshëm nën qeverinë aktuale.

Që kur Jair Bolsonaro mori detyrën në janar 2019, shpyllëzimi mesatar vjetor në Amazonën braziliane është rritur me 75% krahasuar me dekadën e mëparshme.

Presidenti i ekstremit të djathtë, i cili do të kërkojë rizgjedhjen në tetor, hedh poshtë kritikat, duke argumentuar se Brazili “i ruan pyjet e tij shumë më mirë se Evropa”, duke aluduar në zjarret që shkatërruan Francën dhe Spanjën këtë verë.

 

*TiboNews