Alarm për bomba në universitete, boshatiset Mali i Zi

Mali i Zi të mërkurën pezulloi leksionet në 41 kolegje në mbarë vendin pasi morën një alarm tjetër të rremë për bombë.

Ministria e Trajnimit, Shkencës, Traditës dhe Ministria e Sportit  tha se leksionet janë pezulluar brenda kryeqytetit Podgoricë dhe së bashku me qytetet Barin, Kotorin, Herceg Novi, Nikshiq, Berane, Danilovgrad, Kolasin, Bijelo Polje, Plav, Gusinje, Sutomore, Petrovac, dhe një kopsht fëmijësh në qytetin e Mojkovcit.

Ndërtesat komunale në qytetet Bijelo Polje dhe Berane janë evakuuar gjithashtu

Policia tha se ka marrë masa sigurie në fakultete ndërsa ka verifikuar pretendimet.

Mediat raportuan se kolegjet anembanë vendit morën e-mail kërcënuese nga një person i panjohur i caktuar, i cili pranoi se “shumë bomba ishin vendosur në terrenet e kolegjit”.

“Gjatë gjithë kohës kemi ëndërruar për hakmarrje. Ne do të hakmerremi. Ne do të vijmë në shkollën e mesme. Ne do t’i vrasim të gjithë. Askush nuk do të mbetet gjallë. I gjithë metropoli do të rrjedh gjak”, shkruhej në e-mail.

Në Nikshiq dhe Tivar, ndërtesat komunale janë evakuuar dhe rrethuar nga policia. Policia gjithashtu evakuoi sallën e gjyqit në Tivar.

Më 24 prill, policia kontrolloi një kolegj kryesor në qytetin bregdetar të Ulqinit pasi mori një e-mail kërcënues nga një person i panjohur i veçantë që studionte: “Dikush do të jetë i disponueshëm me armë zjarri dhe do të kryejë gjakderdhje”. Universiteti u mbyll në kohën e festave të Pashkëve Ortodokse.

Më 1 prill, policia paralajmëroi se një person i panjohur po përhapte panik pasi një numër kolegjesh ishin evakuuar për shkak të një alarmi të rremë për bombë.

Tre kolegje në Podgoricë dhe një në Bijelo Polje janë evakuuar pasi mediat raportuan se një e-mail i nënshkruar nga Vladislav Pozdnyakov, babai themelues i një grupi ultra-nacionalist rus në internet, “Shteti Mashkull”, i ishte dërguar qeverisë federale. Grupi kërkoi ndryshimin e presidencës, qeverisë, Ministrisë së Brendshme dhe Kompanisë Mbarëkombëtare të Sigurisë, AMB, ose “të gjitha kolegjet do të hidhen në erë”.

Më 27 mars, policia evakuoi një qendër tregtare brenda qytetit bregdetar të Budvës pas një alarmi të rremë për bombë dhe më 29 mars, një bllok në Podgoricë u evakuua pas një alarmi të rremë se disa bomba ishin vendosura në shumë shtëpi.

Më 30 mars, çdo ditë një gazetë malazeze, Pobjeda raportonte se Pozdnyakov (kryetar i grupit ekstrem nacionalist) kishte informuar AMB-në se një bombë mund të aktivizohej brenda resortit të Budvës nëse media nuk raportonte pozitivisht mbi pushtimin rus të Ukrainës.

Megjithatë, Pozdnyakov postoi në Telegram se ai nuk kishte të bënte me alarmet e rreme të bombave dhe se dikush po keqpërdorte titullin e tij.